Viikon aikana 114 koronatapausta Satakunnassa, kokoontumisrajoitukset voimaan maanantaina – Katso täältä kaikki maakunnan koronatilanteesta juuri nyt - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Viikon aikana 114 koronatapausta Satakunnassa, kokoontumisrajoitukset voimaan maanantaina – Katso täältä kaikki maakunnan koronatilanteesta juuri nyt

Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan maanantaina, mutta niiltä voi välttyä koronapassilla.

ATTR ehdottaa, että yksityisjuhlia järjestettäessä vieraita voisi pyytää tekemään koronatestin kotona. Kaupoissa myytävät testit eivät ole niin tarkkoja kuin terveydenhuollon käyttämät, joten jos hengitystieoireita on, juhliin ei ole asiaa vaikka kotitesti näyttäisi negatiivista.

19.11. 21:13

Keräsimme jälleen olennaiset tiedot maakunnan koronatilanteesta viimeisen viikon ajalta (12.11.–19.11.). Satakunnan alueellinen tartuntatautien työryhmä (ATTR) kokoontui perjantaina.

Mikä on Satakunnan koronatilanne juuri nyt?

Satakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Nyt on päätetty myös, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei saa järjestää, jollei järjestäjällä ole käytössä koronapassia.

Ympäröivien maakuntien tilanne on Satakuntaa huonompi ja niiden korkea ilmaantuvuus lisää riskiä tilanteen pahenemiseen myös Satakunnassa.

Lähestyvä pikkujoulukausi lisää tartuntariskejä erityisesti rokottamattomien keskuudessa.

Mikä on sairaaloiden ja terveyskeskusten tilanne?

Erikoissairaanhoidon kuormitus on helpottanut viime viikosta, mutta tilanne vaihtelee nopeasti.

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa vuodeosastohoidossa viisi koronapotilasta ja tehohoidossa yksi.

Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli perjantaina yhteensä 11 koronan takia eristyksessä hoidettavaa potilasta.

Paljonko tartuntoja on ollut?

Viime viikolla todettiin 114 uutta tapausta. Tartunnanjäljitys kuormittaa kuntia voimakkaasti ja työvoimasta on pulaa. Jotta työntekijät saadaan riittämään, tartunnanjäljitysten aukioloa on supistettu. Se toimii nyt arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 10–18.

Ilmaantuvuus on suurinta Pomarkussa ja Siikaisissa. Muita suuren ilmaantuvuuden alueita ovat Pori, Rauma, Huittinen, Eurajoki, Kankaanpää, Karvia ja Harjavalta.

Onko viikon aikana ollut joukkoaltistumisia?

Kyllä on, ja ATTR pitää viime päivien altistuksia huolestuttavina. Etenkin rokottamattomien riski saada koronavirus on Satakunnassa voimakkaasti kohonnut.

Raumalla altistumisia on tapahtunut erityisesti koululaitoksissa: Rauman lyseolla maanantaina 15. marraskuuta, Pikkunorssin esikoulussa perjantaina 12.11. ja Rauman normaalikoulun 5B-luokalla, jossa tartuntaa kantanut oppilas osallistui opetukseen 9.–11.11. ja 15.–16.11. Altistuneita oppilaita on 23.

Myös Kaaron koululla 2B-luokalla on todettu koronatartuntoja. Koronatartuntoja on tullut myös Rauman kansalaisopiston lasten ja nuorten kuvataidekurssilla, johon Kaaron koulun oppilas on osallistunut tartuttavuusaikana oireettomana 8.–10. marraskuuta.

Lisäksi Raumalla sunnuntaina 14. marraskuuta kello 18.30 alkaneen Salba-Soittorasia-ottelun katsomossa on saattanut altistua koronavirukselle.

Porissa koronavirukseen myöhemmin sairastunut henkilö on oleskellut tartuttavuusaikana Heidi’s Bier Barissa lauantain ja sunnuntain 13.–14.11. välisenä yönä kello 23–05.

Panelian jäähallissa Eurassa on voinut altistua koronavirukselle torstaina 11. marraskuuta. Koronapositiiviseksi todettu henkilö on ollut jäähallissa kello 18–19 välisenä aikana.

Huittisten Brewer’s Pubissa on voinut altistua koronavirukselle lauantaina 6. marraskuuta kello 22–24.

Entä onko ollut altistumisia hoivakodeissa tai terveydenhuollossa?

Porin perusturvan kotihoidossa Viikkarin tiimissä on ollut altistumisia. Karanteenissa on tämän vuoksi noin 35 kotihoidon asiakasta. Tapaukset liittyvät kahteen koronapositiiviseksi todettuun kotihoidon työntekijään.

Raumalaisen palveluasumisyksikkö Rannikkokodin työntekijä on altistanut asumisyksikön asukkaita ja hoitajia koronavirukselle 13.–15.11.

Montako henkilöä koronaan on tähän mennessä kuollut Satakunnassa?

46. Kuluneen viikon aikana uusia koronakuolemia on tullut kaksi.

Ovatko ravintolarajoitukset tai muut suositukset muuttuneet Satakunnassa?

Kyllä, aluehallintovirasto päätti perjantaina rajoittaa Satakunnassa yleisötilaisuuksiin osallistuvien määrää.

Määräys on voimassa maanantaista 22.11. alkaen, ja se kieltää yli 50 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen sisätiloissa, ellei järjestäjä vaadi yleisöltä koronapassin näyttämistä. Rajoitus on voimassa kuukauden eli 22. joulukuuta asti.

Ravintolarajoitukset ovat yhä ennallaan, ja niiltäkin voi välttyä, jos yritys vaatii koronapassia asiakkailtaan.

Entä yksityisjuhlat? Rajoitetaanko niitä?

Järjestäjän vastuulla on, että osallistujilla on mahdollisuudet käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen.

Yksityistilaisuuksissa ei ainakaan tällä hetkellä voi käyttää koronapassia. ATTR suosittelee, että tilaisuuden järjestäjä voi lisätä turvallisuutta ottamalla käyttöön itse tehtävät koronatestit.

Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi siten, että juhlakutsun mukana toimitetaan testiliuskat kaikille ja sovitaan, että juhliin osallistuvat tekevät testin kotona. Kutsuun kannattaa tällöin liittää testin käyttöohjeet. Jos on hengitystieoireita, juhliin ei tule mennä, vaikka testi olisi negatiivinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos