Lasten ja nuorten ohjattuja harrastuksia ei rajoiteta Satakunnassa – muilta osin koko Lounais-Suomi sai samat ankarat määräykset - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Lasten ja nuorten ohjattuja harrastuksia ei rajoiteta Satakunnassa – muilta osin koko Lounais-Suomi sai samat ankarat määräykset

”Melkein kaikki” pannaan Satakunnassa kiinni ja ajetaan alas kahdeksi viikoksi. Sulun piiriin tulevat muun muassa kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Lapset pääsevät jatkamaan ohjattua toimintaa. Muille liikuntatilat pysyvät suljettuina.

30.12.2021 9:24

Satakunta oli jonkin aikaa tiettävästi Suomen ainoa alue, jossa lasten ja nuorten ohjattu liikunta ja urheilu olivat koronatorjunnan nimissä pannassa.

Nyt rajoitusta on tältä osin lievennetty.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotti keskiviikkona yhtenäistävänsä Satakunnan ja Varsinais-Suomen koronarajoitukset. Se tarkoittaa vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan sallimista myös Satakunnassa.

Muilta osin aluehallintovirasto kieltää koko Lounais-Suomessa kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sama koskee liikunta ja -virkistystiloja. Ne on pidettävä kiinni.

Poikkeuksia ovat lasten ja nuorten ohjattujen harrastusten lisäksi ammattiurheilu ja yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluva toiminta sekä lääkinnällisen kuntoutuksen kaltainen lakisääteinen toiminta.

Muita poikkeuksia ei juuri lainkaan

Henkilömäärällä ei ole lähes totaalisessa kieltämisessä enää merkitystä eikä sillä, onko tilaisuus tarkoitus järjestää ulkona vai sisällä. Määräyksiä ei ole myöskään mahdollista kiertää koronapassilla.

Aluehallintovirasto määrää nyt suljettaviksi sellaiset yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan.

Tällaisina tiloina tiedotteessa mainitaan joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

Päätös koskee myös yleisiä saunoja sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastiloja sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuonetiloja.

Sama pätee tanssipaikkoihin sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tiloja.

Lista jatkuu huvi- ja teemapuistoilla, tivoleilla sekä eläintarhojen sisätiloilla ja sisäleikkipuistoilla ja sisäleikkipaikoilla.

Lisäksi rajoitusten piiriin kuuluvat kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätökset ovat voimassa tammikuun 1. päivästä alkaen ja ainakin toistaiseksi 15. tammikuuta saakka.

Koronatilanne heikkenee koko ajan

Tiedotteen mukaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronakoordinaatioryhmät ovat joutuneet toteamaan, että maakuntien koronatilanne heikkenee edelleen, ja terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittumassa.

Alueella esiintyy runsaasti tartuntaryppäitä, joissa tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään. Tartuntaluvut ovat korkeimmalla tasolla koko epidemian aikana. Tartunnoista jo suurin osa on erittäin herkästi tarttuvaa omikron-muunnosta.

”Rajoitusten jatkaminen on tarpeen epidemian leviämisen hillitsemiseksi”, Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen perustelee tiedotteessa.

”Toivottavasti näillä rajoituksilla saadaan hillittyä tartuntamäärien kasvua.”

Kirjallinen suunnitelma pidettävä esillä

Aluehallintovirasto muistuttaa, että muissa yleisissä tiloissa tartuntariskiä on mahdollista ehkäistä monilla tavoilla.

”Toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä”, tiedotteessa korostetaan.

”Tiloissa tulee pitää asiakkaiden ja osallistujien nähtävillä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla tartuntariskiä pyritään alentamaan.”

Keinoina mainitaan muun muassa kasvomaskin käytön edellyttäminen, ilmanvaihdon tehostaminen, asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden osallistumisen porrastaminen ja asiakaspaikkojen väljä sijoittelu.

Asiakas- ja yleisötiloissa tulee lisäksi noudattaa hygieniavaatimuksia, jotka koskevat tehostettua tilojen ja pintojen puhdistamista sekä mahdollisuutta käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden pitämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos