Huonekalun tarina vahvistuu sukupolvelta toiselle – Arvaatko, mikä vuoden 1953 klassikko on Kalustetalon kaikkien Lammisten suosikki? - Mainos - Merikarvia-lehti
MainosPorin Kalustetalo

Huonekalun tarina vahvistuu sukupolvelta toiselle – Arvaatko, mikä vuoden 1953 klassikko on Kalustetalon kaikkien Lammisten suosikki?

Ketjuista riippumaton, kolmen polven perheyritys Porin Kalustetalo, ei ole päivittänyt johtoajatustaan kertaakaan 40 vuoden aikana. Ei ole tarvinnut. Yritys myy laadukkaita kalusteita, joilla on aito tarina. Palvelutasosta ei tingitä piiruakaan.

Laatukalusteiden ja designin elinkaari on pitkä, ja niiden tarina jatkuu sukupolvelta toiselle, tietävät toisen ja kolmannen polven kauppiaat Antti ja Valtteri Lamminen.


21.5. 6:00

Kun astuu Gallen-Kallelankatu 20:n ovesta sisälle, vuosi voisi olla mikä tahansa suomalaisen designin kultavuosi. Ajattomuus on toimitusjohtaja Antti Lammisen mukaan yksi onnistumisen tukijaloista.

– Kertakäyttökulttuuri on meille kauhistus, ja haluamme tarjota laadukkaita vaihtoehtoja. Tavaroillamme on aito tarina, joka täydentyy kodeissa sukupolvelta toiselle. Tuotteillamme on pitkä elinkaari ja designtuotteiden arvo säilyy ja kasvaa.

Artekin Mehiläispesä on Lammisen huonekaludynastian kaikkien kolmen sukupolven suosikki. Niin tuntuu olevan monen muunkin, sillä riippuvalaisimia ei ehditä valmistaa kysynnän tahtiin. Klassikkoa jonotetaan kieli pitkällä.

Yksi halutuimmista klassikoista on Artekin Mehiläispesä-valaisin. Muotoilukaunotar on myös Valtterin suosikki.

Kivijalkaan tullaan kaukaakin

Yrityksen Porin kivijalkamyymälä on ollut samassa osoitteessa perustamisvuodesta alkaen. Vuosikymmenien aikana myymälätilaa on laajennettu ja uusia varastoja perustettu pitkin Poria. Antti avasi liikkeen myös Raumalle, mutta se ei ottanut tuulta siipien alle.

– Pitihän tuokin uskaltaa koettaa. Sinänsä ihan mielenkiintoinen keikka, ja kuivin jaloin siitäkin selvittiin.

Kivijalkakaupan asiakkaista iso osa, noin 35 prosenttia, tulee Satakunnan rajojen ulkopuolelta. Kauneuden lähteille ajellaan Turusta, pääkaupunkiseudulta, kauempaakin. Kotien kaunis sisustus kiinnittää huomiota, ja viesti hyvästä porilaiskaupasta ja leppoisasta palvelusta kulkee suusta suuhun.

Kalustetalon periaate on, että asiakas saa tuotteen mahdollisimman nopeasti, päivässä, parissa.

– Siksi meillä on erittäin laajat varastot. Tavara liikkuu joutuisasti kuriiripalvelun ja postin välityksellä. Kuljetamme myös itse. Viemme tilaukset pikana perille ja laitamme käyttövalmiina paikoilleen, jos asiakas näin haluaa. Nopeudesta ja palvelusta saammekin paljon kiitosta.

Untuvatäytteinen, pellavakankainen Boknäsin Heaven-sohva on nimensä veroinen. Vai istuuko sisustukseesi lepakkotuoli, musta nahkaklassikko? Pöydän yllä oleva katseenvangitsija on Tynellin klassista mallistoa.

Malttia olla laajentamatta

Yksi onnistumisen edellytys on katkoa rönsyt rohkeasti.

– Emme esimerkiksi myy julkisten tilojen kalusteita, annamme toisten profiloitua siihen puoleen.

Myös kesäkalusteiden massamyynnin Antti jättää suosiolla muille. Joitakin pikantteja poikkeuksia toki on. Esimerkiksi Selettin romanttinen, italialainen Industry-puutarhakalusto sopii persoonallisen sisustajan terassille tai kaupunkiparvekkeelle. Perfetto!

Bröderna Anderssonin nahkalepotuoli saa kaverikseen P.E. Blomstedtin suunnitteleman PostDeco -tarjoiluvaunun. Saisiko olla lasillinen madeiraa? Valaisin on Verner Panthonen käsialaa.

Nettikauppa on luku sinänsä.

– Tappelin pitkään vastaan, mutta onneksi nuori polvi piti päänsä. Verkkokauppa avattiin nelisen vuotta sitten, ja pian se nousi hurjasti siivilleen. Verkkokaupan osuus on nykyään erittäin merkittävä, ja olen kääntänyt takkini täydellisesti. On kiva olla väärässä, Antti vakuuttaa.

Verkkokauppa tarjoaa myös ulkosuomalaisille lääkkeen koti-ikävään. Kotimaisen designin kaukokaipuu lämmittää kauppamiehen sydäntä.

– Juuri eilen lähti klassikoita Barcelonaan.

Uudistuotannossa oleva String-hyllykkö on löytänyt uusia ystäviä myös nuorista sisustajista. Bond-leffoistakin tuttu Vitran Lounge-tuoli rentouttaa kehon ja mielen.

String vai ikoninen satulavyö?

Aallon ikoniset huonekalut, kuten ruokapöytä ja satulavyötuolit, sopivat yhtä lailla 1950-luvun kodinperustajan kuin nykysisustajan makuun. Satulavyötuoleissa pellava ja musta ovat ehdottomat suosikit, mutta:

– Meiltä saa klassikon myös vaaleanpunaisena.

Antti arvostaa uusia avauksia, ja siksi Kalustetalo tarjoaakin rohkeasti klassikoiden rinnalla tuoretta muotoilua.

– Hyvä esimerkki on tanskalainen HAY, jonka suoraviivainen, toiminnallinen ja esteettinen muotoilu sopii hyvin meidän linjaamme.

Artekin ruokapöydän ympärille voi nyt hankkia satulavyötuolit pastellin sävyissä, valaisimena on ikoninen 810. Vinkki etätyöntekijälle: Artekin työpiste seinään kiinnitettävine tasoineen on kaunis kokonaisuus.

Tarinat vievät mennessään

Kiertokävely kaupassa tekee todeksi Antin väitteen tavaroiden aidoista tarinoista. Hän nojaa muhkeaan kirjoituspöytään.

– Perheyritys Boknäsin toiminta alkoi Helsingin Antikvariaatista. Se tarvitsi kunnollisia kalusteita omien kokoelmiensa säilytykseen ja pestasi suunnittelijan. Yrityksen toiminta laajeni, ja nyt näitä laatukalusteita saa myös omaan kotiin.

Aa, nurkassa on aito Vitran Lounge-tuoli, Bond-leffoistakin tuttu konjakin ja mustan nahan täydellinen yhdistelmä. Nuo Nils Strinningin 1940-luvulla suunnittelemat, uudistuotannossa olevat pelkistetyt String-hyllyt ovat löytäneet milleniaaleista uusia ystäviä. Bröderna Andersonin muhkea lampaankarvainen divaani on kuuminta hottia.

– Pariskunta tuli huonekalukaupoille, ja isäntä oikaisi divaanille. Hänen kasvoilleen nousi rentoutunut hymy, että arvasin miten tässä käy. Ilman tätä en kotiin lähde, sanoi mies eikä vaimolla ollut mitään mahdollisuutta muuttaa hänen mieltään, Antti tarinoi.

Maistuisivatko päiväunelmat muhkeassa lampaankarvadivaanissa?

Porin Kalustetalo Oy

  • Kolmannen polven design-kalusteyritys

  • Perustettu 1981

  • Perustajat Tuulikki ja Reino Lamminen

  • N. 1000 neliön myymälä Porin keskustassa, Gallen-Kallelankatu 20:ssa

  • Omat varastotilat ja kuljetuskalusto

Lue myös: