Putki Tare sitoutti poikansa perheyritykseen luulot pois – tulikokeella: ”Se kannatti” - Satakunnan yrittäjät - Merikarvia-lehti
MainosSatakunnan Yrittäjät

Putki Tare sitoutti poikansa perheyritykseen luulot pois – tulikokeella: ”Se kannatti”

Putki Taressa pitkän linjan ammattilaisen ja nuoren polven äänet ovat tasavertaiset. Tämä sukupolvien kitkaton yhteen pelaaminen onkin porilaisen lvi-alan perheyrityksen laadun tae ja ehdoton kulmakivi.

Putki Tare on tehnyt Heikki Laiho Oy:lle lvi-urakointia ja hallirakentamista jo yli 10 vuoden ajan. Toimeen tarttuminen on perheyritykselle luonteenomaista.– Kerromme oma-aloitteisesti parannusehdotuksia, mikä helpottaa tuotanto- ja vuoropäälliköiden työtä. Ajoissa korjattu putki estää vahingon ja säästää näin asiakasyrityksen aikaa ja rahaa. ­


26.5.2020 6:00

Aamu johtokeskuksessa alkaa kahvilla ja päivän töiden kertaamisella. Yhteisen pöydän ääressä ovat istahtaneet Välimäen isä Tarmo eli Tare, 55 sekä Artturi, 26, ja Verneri, 24 Välimäki. Kaikki saavat yrityksen arjessa äänensä kuuluviin, ja päätökset viedään aina yksimielisesti maaliin. Pojat arvostavat isän osaamista ja kokemusta. Vastaavasti Tare ottaa luontevasti vastaan nuorten ideoita ja uudistusehdotuksia.

– Nuorilta oppii koko ajan uutta. Juna kulkee ja raiteet ovat molempiin suuntiin.

Luotettavat verkostot tukena

Yrityksen lähtölaukaus ammuttiin Noormarkun Kankaalla vuonna 2007. Nimeksi valikoitui luontevasti perustajansa kaikille tuttu lempinimi.

– Lähdin rakennusliikkeestä ja aloin tehdä töitä toiminimellä. Olin luonut hyvän verkoston, joten uskalsin luottaa, että ainakin alihankintahommia riittää.

Putki Tare eteni pienin, mutta rohkein askelin. Oma asiakaskunta kasvoi vuosi vuodelta.

– Ilmeisesti tein asioita oikein, kun asiakkaita alkoi kertyä. Yksi tärkeä tuki ovat luotettavat eri alojen verkostot, isot ja pienet yhteistyökumppanit ovat korvaamattoman arvokkaita. Näitä omia kumppaneita uskaltaa helposti suositella omillekin asiakkaille

Heikki Laiho Oy:n tuotantotilat Noormarkussa ovat tulleet Purki Tarelle tutuksi jo kymmenen vuoden ajalta. Yhteistyö toimii: Tare Välimäki luottaa Hela-tuotemerkkiin omassa yrityksessään.­

Päivät venyvät tarvittaessa

Onnistuminen on rakentunut monista palikoista. Tärkeitä niistä ovat laatu, luotettavuus ja aikataulujen pitäminen. Välimäet tuntevat rakennuksien lentävän lauseen, että putkaria ja sähkäriä saa aina odottaa. He kuitenkin tekevät todeksi toisen vaihtoehdon.

– Putkitöiden aloittaminen voi venyä meistä riippumattomista syistä. Perheyrityksenä pystymme kuitenkin venyttämään omaa aikatauluamme. Pidennämme helposti päivää tarvittaessa tunnilla, parilla emmekä todellakaan lyö hanskoja tiskiin puoli neljältä, Artturi lupaa.

Artturi ja Verneri muistavat lapsuudestaan mukavat viikonloput perheen yhteisten harrastusten – jalkapallon ja yleisurheilun – parissa. Säännölliset vapaat ovat yritystoiminnassa itsestäänselvyys.

– Viikonloppuisin ei olla töissä, vaan kerätään voimia. Jaksaminen vaatii selvän eron työn ja vapaa-ajan välillä. Siten ei polta itseään loppuun. Siksi meidän autot liikkuvat vain maanantaista perjantaihin, miehet vakuuttavat.

Putki Taren autot ovat tuttu näky satakuntalaismaisemassa. Perheyrityksessä kaikki vastaavat jäljestä omilla kasvoillaan ja työstä kannetaan täysi vastuu.­

Luulot pois heti kättelyssä

Artturilla ja Vernerillä on alan koulutus, ja parhaillaan he suorittavat LVI-insinöörin tutkintoa. Kaikki käytännön niksit ja opit ovat kuitenkin tulleet isältä.

– Ollaan aina tultu hyvin toimeen. Isältä saa aina suoran palautteen. Hän sanoo, jos jossakin on parantamisen varaa, mutta osaa myös kehua, Artturi listaa.

Tärkein oppi Vernerin mukaan on selvä:

Työn jälki pitää olla hyvä, paras. Sitä vaadimme itseltämme, muilta työntekijöiltä ja alihankkijoilta. Ketju ei saa pettää missään vaiheessa.

Tare on tyytyväinen poikien uravalintaan. Hän ei kuitenkaan maalaillut alasta kaunokuvaa.

– Isä näytti heti kärkeen kurjimman puolen tästä alasta. Joskus kun joutuu olemaan polviaan myöten nesteessä, jota tulvii viemäristä kylppärin lattialle. Se ei ole mielekkäintä, mutta työ kuin työ hoidetaan ja that’s it, naurahtaa Artturi.

– Tavoitteena on, että kaikki osaavat kaikkea. Näin esimerkiksi lomien pitäminen perheyrityksessä helpottuu, kertoo Artturi Välimäki. ­

Lyömätön linjasaneeraus

Putki Taren asiakkaita ovat yksityisten lisäksi taloyhtiöt, rakennusliikkeet sekä pieni ja keskisuuri teollisuus. Tyytyväiset asiakkaat ovat pääasia.

– Teimme taloyhtiölle laajan linjasaneerauksen, jossa uusittiin kaikki vesiputket. Isännöitsijä kommentoi, ettei ole moista ikinä nähnyt. Hänelle ei tullut ainuttakaan puhelinsoittoa, häntä ei remontin takia häirinnyt yksikään asukas. Se oli hieno kiitos, Tare kertoo.

Onnistumisen avain on paitsi hyvin tehty työ, myös palvelutaito ja ihan puhtaasti käytöstavat. Putki Taren väki ei lampsi ihmisen koteihin likaisissa saappaissa murisemaan.

– Tulevaisuudessa varmasti teen osan viikosta suunnittelua tietokoneella, mutta käytännön työstä kentällä en missään nimessä halua luopua, Verneri Välimäki vannottaa. ­

Hallipystytys uusi tukijalka

Hallipystytys tuli Putki Taren toimialaan surullisen tapauksen kautta. Tarmon veli sairastui ja toivoi ennen kuolemaansa, että veli veisi aloitetut projektit kunnialla maaliin.

– Olin toki autellut veljeä aikaisemmin, mutta kokonaiskuva piti ottaa haltuun lennossa. Onneksi putkityöt pystyttiin siirtämään Artturin vastuulle ja sain itse keskittyä halliprojekteihin. Se oli raskas ja kova koulu meille kaikille, mutta selvisimme, Tare kertoo.

Heikki Laiho Oy on yksi Putki Taren pitkäaikaisimmista asiakkaista.

– Tein kymmenen vuotta sitten putkitöitä Laihon Matin omakotitaloon. Hän kysyi, tulisinko vetämään yhden vesipostikytkennän hallille. Menin paikalle, mutta samassa siellä ilmeni uusia, kiireellisempiä tehtäviä toisensa perään. Nyt alkuvuodesta teimme ensimmäisen tehtävän eli vesipostikytkennän, naurahtaa Tare.

Putki Taren autot pyörivät paitsi Satakunnassa myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Mäntsälässä saatiin päätökseen juuri yksi halliprojekti, Noormarkussa tehdään Helalle suurta hallilaajennusta. Hongan hirsitaloprojekteissa yritys on myös vahvasti mukana.

Heikki Laiho Oy:n tuotantopäällikkö Esa Rummukainen luottaa Putki Taren laatuun ja toimintavarmuuteen. Joustavuus ja nopeat toimitusajat tekevät asioinnin mukavaksi ja helpoksi.­

Teollisuuden varasilmät

Oma-aloitteisuus ja toimeen tarttuminen ovat perheyrityksen toimijoille luonteenomaista.

Esimerkiksi tehdasympäristössä he katselevat ympäristöä tarkoin silmin ja kertovat oma-aloitteisesti parannusehdotuksia. Näin helpotetaan tuotanto- ja vuoropäälliköiden työtä. Ajoissa korjattu putki estää vahingon ja säästää näin asiakasyrityksen aikaa ja rahaa.

Ai niin. Verneri ja Artturi harrastavat futista edelleen. Ja mikäs muukaan heidän pelipaikkansa olisi kuin pakki. Se viimeinen lukko.

– Mikään ei mene läpi, Artturi ja Verneri vannovat naurusuin.

– Sählärit ja hermoilijat eivät tällä alalla pärjää. Pienestä ei sovi pienestä säikähtää. Täydellinen luottamus työkaveriin on ehdoton edellytys, kertovat Verneri ja Artturi Välimäki.­

VINKKI:

Putki Tare suosittelee vaihtamaan vanhan lämmitysjärjestelmän uuteen, edulliseen Jäspin vesi-ilmapumppuun tai maalämpöpumppuun juuri tänä kesänä. Tarjolla on kätevä rahoitus, jolla voi rahoittaa pumpunvaihdon lisäksi myös muut lvi-työt. Samalla rysäyksellä voi vaikka vetää putket pintaan.

putkitare.fi

Lue myös: