10 miljoonan liikevaihtoa pyörittävät, palkitut sisarukset Santra ja Sofia: ”Into oppia, rohkeutta investoida ja järkeä pitää toimivat osat ennallaan” - Satakunnan yrittäjät - Merikarvia-lehti

10 miljoonan liikevaihtoa pyörittävät, palkitut sisarukset Santra ja Sofia: ”Into oppia, rohkeutta investoida ja järkeä pitää toimivat osat ennallaan”

– Otamme riskejä ja teemme isojakin uudistuksia, mutta ne perustuvat aina oikealle tarpeelle. Kaiken perusta ovat kuitenkin hyvät ja terveelliset tuotteet, motivoituneet työntekijät ja hyvät yhteistyökumppanit.

Sofia ja Santra Lähteenmäellä on yrityksissä selkeät, omat vastuualueet, mutta kumpikin pystyy hoitamaan toisen työt yllättävissä tilanteissa tai esimerkiksi loman aikana.­


9.9. 19:45

Säkyläläisen Siskosten Vihannestilan Sofia, 31 ja Santra, 34, Lähteenmäki vastaanottivat Satakunnan Yrittäjien myöntämän Vuoden nuori yrittäjä 2020 -palkinnon.

Yritysryppääseen kuuluvat vihannestilan lisäksi Kankaanrannan Vihannes Ky ja Tuorex Oy.

Sisarukset ovat kehittäneet yrityksiä johdonmukaisesti, liikevaihto on noussut kolmesta kymmeneen miljoonaan euroon. Tila on kasvanut isovanhempien 20 hehtaarista yli 100:aan.

Maaperä

Sofia ja Santra viettivät onnellisen lapsuuden vanhempien vihannestilalla Säkylässä. Parivaljakko oli vilkas ja luova, vähän Heinähatun ja Vilttitossun tyyliin.

– Yrittäjävanhempien lapsina meille ei tarjottu valmista tekemistä, se piti ihan itse keksiä. Milloin rakennettiin maja metsään, milloin viiletettiin polkupyörillä vihannestukun tiloissa. Joskus marssittiin naapurin keittiöön kysymään, mahtaisiko heillä olla jäätelöä. Ihan tavallisia lapsia me silti oltiin. Tuohon aikaan maaseudulla oli tavanomaista piipahtaa kylässä sen kummemmin erikseen sopimatta, siskokset muistelevat.

Tytöt purkivat energiaa peltohommissa.

– Isä ohjeisti, että kaikki nyrkinkokoiset ja sitä suuremmat kivet pitää kerätä. Nuoruuden kesälomilla saimme opetella kaikenlaisia tilan töitä kuokkimisesta pakkaamon rutiineihin.

Muokkaus

Vanhempien ero kouraisi yrittäjäisää raskaasti. Hän kaipasi yrityksen pyörittämiseen apua, ja reilu parikymppinen Santra astui remmiin.

– Tulin ensin isän avuksi, pian jo kokopäiväisesti töihin. Tämä aika antoi taitoja yrityksen pyörittämiseen, mutta muovasi minua myös ihmisenä ja kehitti luonteenlujuutta. Lisäksi se auttoi huomaamaan, että jaksamisellakin on rajansa ja opetti tunnistamaan merkit ajoissa, Santra pohtii.

Oman sisaren saaminen rinnalle yritystoimintaan oli luonteva ratkaisu.

– Olemme olleet aina saumattomasti yhdessä, riidat on riidelty jo lapsena. Yhtiökumppanuus oli luontevaa jatkoa, Sofia kertoo.

Siemen

– Huolehdimme yrityksen toimintavarmuudesta niin, että kykenemme hoitamaan toistemme työtehtävät. Kumpikin meistä on tehnyt omin käsin lähes kaikkia tilan töitä, ja perehtynyt yritysten pyörittämiseen. Nyttemmin tehtävät ja vastuut on rajattu selvästi. Sofia vastaa toiminnasta pellolta varastolle, Santra taas varastolta kuluttajalle.

– Meillä oli onni käydä läpi pitkä sukupolvenvaihdos. Isän rinnalla otimme haltuun jokaisen yrityksen osa-alueen, kunnes olimme valmiita vaihdokseen.

Sisarukset kolusivat pikkulikkoina kotitilan ja tuotantorakennusten joka kolkan. Maaseudulla tekemistä riitti ja luovuudelle oli käyttöä.­

Kasvu

Markkinointia opiskellessaan Santra pohdiskeli paljon yrityksen erottautumista muista.

– Siskosten Vihannestila rekisteröitiin jo vuonna 2009 tuotemerkiksi. Oivalsimme, että siinä ne ovat meidän valttimme: sisarusten pyörittämä suomalaisia, terveellisiä kasveja viljelevä tila. Myöhemmin se siirtyi yritysnimeksi ja sai rinnalleen sloganin: Meidän kotoa teidän kotiin.

Sisaruksille on tyypillistä miettiä asioita uudelta kantilta ja kyseenalaistaa vanhat käytännöt.

– Se mikä ei toimi, muutetaan. Se mikä toimii, saa olla. Otamme myös riskejä ja investoimme isosti, mutta hallitusti. Mitään ei tehdä hakuammunnalla eikä muutoksen ilon takia. Uudistusten pitää perustua tarpeelle, Santra korostaa.

Tilalla on otettu ennakkoluulottomasti käyttöön tekoälyä ja robotiikkaa. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä ovat satelliittiohjatut traktorit, jotka tekevät luotisuoria rivejä.

– Vihannesviljely vaatii äärimmäistä tarkkuutta ja jokainen ihmisen ratin heilautus heilauttaa myös sadon tuottoa. Satelliittiohjattujen traktorien päästöt ovat myös pienemmät, Sofia kertoo.

Kukoistus

Johtajina sisarukset ovat keskustelevia.

– On tärkeää olla oma itsensä niin töissä kuin kotona. Haluamme tietää, mikä mättää ja etsiä siihen yhdessä ratkaisun. Teemme kaikki yhdessä töitä sen eteen, yritys toimisi mahdollisimman hyvin. Mokiin ei jäädä rypemään, vaan mietitään, mitä siitä voi oppia ja mennään reippaasti eteenpäin. Jatkuva epäonnistumisen pelko jarruttaa kehitystä.

Arjessa kuunnellaan herkällä korvalla henkilökuntaa, joita kausityöntekijät mukaan luettuna on 110.

– Olemme ylpeitä ja iloisia osaavista ja motivoituneista työntekijöistämme. He haluavat tehdä työnsä hyvin, ottavat vastuuta ja arvostavat terveyttä edistäviä tuotteitamme.

Hyvät yhteistyökumppanit saavat myös Santralta ja Sofialta suitsutusta.

– Ne ovat ratkaisevassa roolissa, jotta olemme pystyneet kasvamaan ja kehittymään.

Rönsyilyä

Työ vaatii vastapainokseen mukavia arkiaskareita. Santra saa virtaa tanssista ja koiraharrastuksesta. Pitkät metsälenkit labradorinnoutaja Haban ja chihuahua Allin kanssa rauhoittavat mielen kiireisen työpäivän jälkeen.

Sofian viimeisin hurahdus selvisi, kun hän soitti sisarelleen ja tapaili Eppujen tuttua piisiä: Must on tullu puutarhahullu.

Pihanhoidossa auttavat puoliso Atte sekä tyttäret Fanni ja Aino. Hengessä – ja toisinaan kuopsutuksessakin – on mukana norfolkinterrieri Liia.

Sofia ja Santra rohkaisevat nuoria tarttumaan maaseudun mahdollisuuksiin. Moni yritys etsii jatkajaa, kannattaa mennä ensin yrittäjän rinnalle kaikessa rauhassa opettelemaan ja ottaa sen jälkeen ohjat omiin käsiin. ­

Markku Kivinen:

”Onnistunut sukupolvenvaihdos johti menestykseen”

Vuoden Nuori yrittäjä -ehdokkaita haettiin tänä vuonna avoimella ilmiannolla. Hyviä ehdotuksia tulikin runsaasti, muun muassa Satakunnan Kansan kautta. Siskosten Vihannestilan valinta oli kuitenkin lopulta helppo.

– Yrityksessä tehtiin onnistunut sukupolvenvaihdos, ja siskokset ovat jakaneet omat roolinsa hyvin. Se on myös merkittävä nuorten työllistäjä, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen listaa.

Santra ja Sofia Lähteenmäki ovat kehittäneet toimintaa, kasvattaneet tilan liikevaihtoa ja kannattavuutta.

– Kaikessa toiminnassa näkyy johdonmukaisuus ja kasvuhalukkuus.

Kolmanneksi palkitsemisperusteeksi Kivinen nostaa tuotevalikoiman.

– Runkona ovat perinteiset tuotteet, mutta mukaan mahtuu myös uusia, trendikkäitä lajeja, kuten pensas- ja härkäpapu. Yrittäjät menevät reippaasti terveyskärki edellä ja hyödyntävät myös rohkeasti tekniikkaa, tekoälyä ja robotiikkaa.

Palkitsemisperusteluissa korostetaan myös markkinointitaitoa.

– Sisarukset panostavat markkinointiin ja myyntiin. He ohjaavat kuluttajia terveelliseen ruokavalioon, tarjoavat reseptiikkaa ja tuovat esille kotimaisen tuotannon ympäristönäkökulmia. Raikas some-markkinointi on myös hyvin hallussa, Kivinen jatkaa.

Yritykset: Siskosten Vihannestila, Kankaanrannan Vihannes Ky ja Tuorex Oy

Liikevaihto: Yhteensä yli 10 miljoonaa euroa.

Viljelyala: 100 hehtaaria.

Työntekijöitä: 110, 15 vakituista, loput kausityöntekijöitä.

Toimialat:

Siskosten Vihannestila: vihannesten viljely avomaalla. Lajit ovat mm jäävuorisalaatti, valkosipuli, nippusipuli, kyssäkaali, kesäkurpitsa ja tilli.

Kankaanrannan Vihannes: suomalaisten juuresten ja vihannesten tukkukauppa keskustukuille sekä lähialueen kaupoille.

Tuorex: suomalaisten juuresten ja vihannesten tukkukauppa keskustukuille.

Lue myös:

Lue myös: