MainosSatakunnan Yrittäjät

Äänessä kaksi takinkääntäjää ja iskäntyttö: tässä verkostossa teet bisnestä, istut vaikuttajien pöydissä ja tietysti krebaat

Nuori yrittäjä. Nyt on tarjolla monta hyvää ja kaunista. Jos epäilet, niin älä välitä. Niin epäilivät ensin Jussi ja Joonakin.

Joona Mannonen, Anette Ahokas ja Jussi Pirhonen toimivat yrittäjinä rakentamisen, muodin ja markkinoinnin aloilla.


Joona Mannonen, 30, on ulvilalainen rakennusalan yrittäjä, joka käänsi takkinsa ja on siitä erittäin tyytyväinen.

”Ajattelin, että vedän omaa hommaani, en tarvitse yrittäjäjärjestöä mihinkään. Ulvilan Yrittäjien puheenjohtaja Krista-Carola sai minut puhuttua toimintaan mukaan ja olen siitä erittäin tyytyväinen. Olen luonut hyviä suhteita ja päässyt tekemään puhdasta bisnestä. Nyt harmittaa vain, miksen lähtenyt aiemmin mukaan.”

”Yhteisössä on valtavasti osaajia, neuvoa ja tukea saa lähes mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Jäsenetuna tuleva lakimiespalvelu on ehdottoman hyvä. Sitä käyttämällä olen saanut jäsenmaksun moninkertaisesti takaisin”, Joona Mannonen kertoo.

Joona on kiertänyt kouluissa ja päiväkodissakin kertomassa yrittäjyydestä. Bisnesinto taitaa muuten kulkea suvussa. Joonan poitsu myy päiväkodin piparkakkuja viisivuotiaan innolla.

Joona paljastaa myös yhden yhteisön tarjoaman ison plussan.

”Olen petrannut esiintymistaitojani, aiempi jännittäjä on lähes hävinnyt. Jäsenenä saan myös alennuksia, Joona listaa.

”Ihanaa olla osa yhteisöä, jolle ei tarvitse selitellä eikä häpeillä kiirettään. Voi surutta sanoa, että nyt ei ehdi, kun on niin paljon töitä. Kukaan ei katso vinoon”, Anette Ahokas kertoo.

”Uusi kaupunki heti haltuun”

Anette Ahokas, 27, on vaate- ja korusuunnittelija. Hän luo omia mallistoja, suunnittelee niitä muille ja tekee myös yksittäisiä tilaustöitä. Hänellä käynnistyi jo 11. yrittäjävuosi.

”Isäni on yrittäjä ja olen seurannut järjestön toimintaa hyvin läheltä jo pienenä. Oli itsestäänselvyys, että opiskeluvuosien jälkeen liityn itsekin jäseneksi.”

Anette muutti ummikkona Poriin eikä tuntenut kaupungista avopuolisonsa lisäksi juuri ketään.

”Liityin Porin Yrittäjiin ja verkostoituminen pääsi heti käyntiin. Sitä kautta tutustuu helposti ihmisiin, pääsee rakentamaan verkostoja ja saa monipuolista koulutusta. Istun Porin Yrittäjien hallituksessa ja myös myös mentoritoiminnassa.”

Ahaa, jos vaikuttaminen kiinnostaa, yrittäjäjärjestö tarjoaa tien paikallisyhdistyksestä aina alueen ja valtakunnan ykköspaikoille.

”Yrittäjäyhteisön jäsenet käyttävät toistensa palveluita. Tämä on ihan loogista. Totta kai kysyn tarjousta sellaiselta, jonka tunnen ja johon luotan”, Jussi Pirhonen sanoo.

Vaikutusvaltaa ja edunvalvontaa

Jussi Pirhonen, 34, perusti yrityksen opiskeluaikanaan.

”Lähes saman tien yrittäjäjärjestöstä tuli puhelu. Miksi sä mulle soitat, olenhan alle viisikymppinen. Niin väärä kuva minulla toiminnasta tuolloin oli.”

Poriin mainostoimistoa liidaava Jussi muutti kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin mieli oli jo muuttunut.

Hän kannustaa lähtemään mukaan Satakunnan Yrittäjien toimintaan. Jos intoa riittää, ovet ovat auki paikallis-, maakunta- ja valtakunnan vaikuttajaksi.

Jussi itse hakeutui ensin Porin Yrittäjiin, sitten Satakunnan Yrittäjien hallitukseen. Nykyään hänellä on vahva valtakunnallinen linkki Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien johtoryhmässä.

”Yrittäjäyhteisö on voimakas ja vaikutusvaltainen. Osallistumalla pääsee istumaan isoihinkin pöytiin ja vaikuttamaan yrittäjien asioihin. Petteri Orpo kutsui meidät eduskuntaan vieraaksi ja Ville Skinnari on tulossa vierailemaan nuorten johtoryhmän seuraavaan tapaamiseen. Tapahtumissa voivat hyvin istua vierekkäin tuore nuori yrittäjä ja monimiljonääri”.

Tiesitkö? Milleniaalit ovat lähihistorian yrittäjähenkisempiä. Tsekkaa tämä ja muut faktat.

”Meidän porukasta puuttuu perisuomalainen kateus. Kaikki haluavat menestyä, tehdä bisnestä ja jakaa elämäntilanteen muiden saman henkisten kanssa”, Joona, Anette ja Jussi vakuuttavat.

Kokemusasiantuntijoita ja kaatofiilistä

Satakunnan Nuorten Yrittäjien huhtikuisen Vatuiks meni, mitä sitte? -teemaillan aikana pohdittiin kokemusasiantuntijoiden kanssa yrittämisen riskejä ja niiden hallintaa. Crazy Townissa oli paljon uutta väkeä.

”Muiden kokemukset saivat minutkin miettimään. Olin pohtinut joidenkin vakuutusten irtisanomista, mutta luovuin siitä. Lisäksi nostin päivärahani suuruutta”, Joona kertoo.

Illan päätteeksi krebattiin eli kreisibailattiin. Kaatoilta aloitettiin tietysti keilahallilta.

Kolmikko lupaa, että nuorten tilaisuuksissa on aina rento meininki.

”Emme pönötä, emme istu selkä suorassa omalla paikallamme. Jutustelu on vapaamuotoista eikä ketään pommiteta järjestöbyrokratialla.”

Joskus yrittäjät kertovat avoimesti omista mokistaan.

”Toisten virheitä kuuntelemalla ja niistä oppimalla olen välttänyt monta kuoppaa”, Jussi kuittaa.

Huom! Voit tulla nuorten tapahtumiin ja tilaisuuksiin katsomaan ja viihtymään vaikket vielä olisikaan jäsen. Ja hei. Eventeissä on aina tarjolla hyvää ruokaa ja juomaa.

Lähde bailaamaan ja verkottumaan

Valtakunnallinen Nuorten Yrittäjien Get Together 2022 pidetään tänä vuonna Pohjois-Karjalassa.

”Nuorten järkkäämät tilaisuudet ovat hulvattomia. Niissä tutustuu hyviin tyyppeihin. Suhteet ovat lujia ja näin sinulla on tuttua kahviseuraa eri puolilla Suomea,” Jussi kertoo.

Info

Satakunnan Nuoret Yrittäjät

  • on nuorten yrittäjien oma verkosto

  • osa Satakunnan Yrittäjien toimintaa, lue lisää

  • lue lisää valtakunnallisesta toiminnasta ja liity jäseneksi

  • olet tervetullut tutustumaan toimintaan myös ennen jäsenyyttä

  • seuraa Facebookissa ja Instagramissa #satakunnannuoretyrittäjät

Lue myös: