Annu Valonen kolumnoi: Oikeita töitä

Timo Ahonpaa
Annu Valonen kolumnoi: Oikeita töitä
Annu Valonen

Ootko koskaan tehny mitään oikeita töitä? ” – kuulee moni taiteilija usein ja taiteilijoiden luonteenpiirteitäkin määritellään monesti.

Näyttelijät ovat komeljanttareita ja vitsisampoja, joiden kielenkannoista kirpoaa suitsait tilaisuuteen kuhunkin tilaisuuteen sopivaa viihdettä ja puhe.

Kuvataiteilijat ovat umpimielisiä erityisherkkiä, jotka baskeri vinossa vääntää ojanpenkalla akvarelleja auringonpaisteessa, kun tavalliset ihmiset polkee ohi hiki päässä ansiotyöhön. Tanssijat ovat anorektikkoja ja tykkäävät samaa sukupuolta olevista ja muusikoitakin on montaa laatua: Rokkarit, popparit , pelimannit, humppaveikot, klassisen soittajat ja jazz-muusikot. Eräs näyttelijätuttu kertoi, että isoisä esitteli hänet usein humpuukimaakarina, jos joku kysyi hänen ammattiaan, kunnes vanha sivistynyt kunnanlääkäri huomautti, että taiteilija on tärkeä ammatti ja kutsumus, mikä myös talonpoikien ja maalaisliittolaisten olisi syytä ymmärtää.

Toinen kertoo, että ei olisi jaksanut taiteilijan urallaan ilman mumminsa sanoja, joka aina muistutti, kuinka humpuukia koko taiteilijan homma on ja kuinka moisella alalla älykkyys valuu hukkaan.

Erään naistaiteilijan mummi kyseli, miten aviomies suhtautuu vaimonsa harrastuksiin, tarkoittaen tämän kuvataiteilijan töitä. Kun tuttava vastasi että tuskin mies hänen työasioitaan pohtii, kuittasi mummi: ”Odottaa varmaan että niistä saisi rahaakin”.

Vaikka vanhemmat itse olisivat taiteilijoita, voi olla vaikea hyväksyä muuta kuin se oma taiteenlaji. Erään jazzmuusikon vanhemmat olivat klassisen puolen soittajia. Kun tämä kyseinen jazz-muusikko toi kotiin näytille tulevan muusikkovaimonsa, oli äiti todennut eteisessä: "Jo toinen dingelidongeli - muusikko. Kumpi teistä aikoo perheen elättää? ".

Raha on taiteen kuuma peruna ja taiteen tekemisellä elanto olisi irrottava jotta saisi suvun ja yhteiskunnan arvostuksen. Toisaalta taiteilijoille ei haluta maksaa, onhan kyse kutsumusammatista jota tekee vaikka ilmaiseksi. Nykytrendi on tarjota keikkaa jolla saa näkyvyyttä, mutta ei rahallista korvausta tai on velvollisuuteen vetoavia keikkapyyntöjä. Minua pyydettiin ison kaupungin päiväkotiin keikalle, jonka johtaja kertoo sähköpostissaan: ” …rahaa meillä ei ole vierailustasi maksaa mutta palkaksi on tarjolla pullakahvit ja kiitolliset lapset.” Vierailuun olisi kulunut matkoineen kokonainen työpäivä.

Näyttelijäkollega postaus Facebookissa: ” Hei kaikki lääkäriystäväni. Hyvä keikka tiedossa! Parit kitarisat pitäis leikata, flunssapotilaalle jälkitarkastus ja jokunen elvytys. Palkkaa ei makseta, mutta voit toteuttaa itseäsi mukavassa seurassa. Parit kaljat tarjotaan. Omat eväät mukaan. Etsin myös kokemusta omaavaa harrastajaputkimiestä. Parit vesikatkot ja putken paikkaukset olisi hyvä hallita. Kaikkea mitä teet, voit käyttää hyväksesi CV:ssäsi. Nyt on oiva tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin ja saada työkokemusta”.

Ai niin, niistä oikeista töistä… Ennen näyttelijäksi ryhtymistäni olen työskennellyt mm. suurtalouden työnjohtajana, ravintolakokkina ja kylmäkkönä, postinkantajana, tsupparina, tarjoilijana ja siivoojana.


Kommentit (3)

  • Annu Valonen

    Nöyrä kiitos kommenteista. Olen täysin samaa mieltä toisessa kirjoituksessa ovevasta mielipiteestä. Mikäli taiteen arvoa tai oikeutusta mitataan pääasiassa viihdyttävyyden mittarilla ollaan pahasti hakoteillä. Toki viihteelläkin on paikkansa mutta liikaa lasketaan nykyään taiteessa miellyttävyyden varaan. Todellinen taidekokemus havahduttaa vaikuttaa ja vavahduttaa syvältä ja resonoi pitkään katsojan tai kuulijan mielessä. Synnyttää ajatuksia ja uusia näkökulmia. Tästä olen kirjoittanut jo aikaisemmin kolumnissani.

  • Kirsi Haapamäki, kuvittaja / kuvataiteilija

    Annu Valosen kolumni ’Oikeita töitä’ on Parasta mitä olen hetkeen lukenut. NIIN totta, osumatarkkuus sata. Puhdasta asiaa riveillä ja riviväleissä. Lämmin kiitos kahdelta kuvataiteilijalta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio