Mielipide: Tuhkasta on moneksi - Kiertotalous auttaa parantamaan maa- ja metsätilojen kannattavuutta - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Mielipide: Tuhkasta on moneksi - Kiertotalous auttaa parantamaan maa- ja metsätilojen kannattavuutta

Maa- ja metsätilojen omistajat voivat parantaa tilojensa kannattavuutta hyödyntämällä kiertotalouteen pohjautuvia ratkaisuja sekä materiaaleja toiminnassaan. Tilat voivat säästää sekä euroja että ympäristöä, kun perinteisesti käytettyjä tuotteita korvataan kiertotalousvaihtoehdoilla ja jätejakeet ohjataan hyötykäyttöön.

Ecolan Oy on jalostanut tuhkarakeista teiden eristysmateriaaleja. Metsätien rakennustyömaalla vieraileva Jenni Nurmi on erikoistunut teollisuuden ja rakennetun ympäristön kiertotalouteen.

5.2.2020 6:00

Maa- ja metsätilojen hyötykäyttöön soveltuvia tuotteita jalostetaan mm. Ecolan Oy:lla, joka tuottaa voimalaitostuhkista metsälannoitteita ja kevytkiviaineksia.

Voimalaitostuhkien lannoiteominaisuuksia on tutkittu paljon, ja tuhkalannoituksen positiiviset vaikutukset puuston kasvuun ovat selkeät. Yhden tuhkalannoituksen vaikutusaika on jopa 20 vuotta ja se on muita metsälannoitteita huomattavasti edullisempaa. Pitkäaikaisilla tutkimuksilla on todistettu, että metsän vuotuinen kasvun lisäys on keskimäärin 2-4 m³ hehtaarille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset