Alakylä sai oman historiataulun - vihittiin käyttöön juhlallisin menoin - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Alakylä sai oman historiataulun - vihittiin käyttöön juhlallisin menoin

Alakylän historiataulu kertoo monipuolisesti kylän vaiheista.

20.6.2017 6:13

Alakylän historiataulu vihittiin käyttöönsä juhlallisesti. Vihkiäistilaisuudessa koettiin ripaus historian havinaa, sillä itse Ruotsin- ja Suomenmaan Kuningas Kustaa II Aadolf ratsasti paikalle vihkimään taulun. Ensimmäinen kuninkaan vierailu tapahtui 1614. Vierailusta mäki sai myös nimensä Kuninkaanmäki.

Tästä vierailusta ja muusta kylän historiasta löytyy tietoa vihitystä historiataulusta. Taulun erikoisuutena on neljän viikon välein vaihtuma näyttely. Uutisikkunasta löytyy nyt noin sadan vuoden takaisia sanomalehti-uutisia. Näin ”Mennyt aika puhuu meille”, -osio syntyi. Taulun keskellä on kuvattuna Alakylän, entisen Alakarvian, entisen Nederbyn kylämaisema. Rakennukset löytyvät numeroituina ja nimettyinä luettelosta.

Alakylän historiataulun idea sai alkunsa vuosi sitten, jolloin Anna-Leena Viertomaa kirjoitti perimätietona säilyneet mäen historiatiedot ylös. Kiinnitettynä vanhaan ikkunapokaan ne kiinnostivat ohikulkijoita. Myöhemmin Merikarvia-seuran jäsen Jari Stenroos ehdotti, että tehdään pysyvä taulu kyseiselle paikalle.

Itse taulussa nyt olevan, sekä vaihtuvan näyttelyn aineiston eteen Anna-Leena Viertomaa ja Jari Stenroos ovat tehneet kokoamistyötä kymmeniä, ellei satoja tunteja. Hankkeen toteutumisessa on merkittävä rooli Alakylän aktiiveilla talkootyön ja Merikarvia-seuralla rahoituksen osalta. Taulun tekstit ovat Aki Palomäen käsialaa.

Vihkiäistilaisuuden avasi Merikarvia-seuran puheenjohtaja Lauri Hakosalo korostaen hankkeen historiallista merkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset