Ympäristöongelma Merikarvian Tuorilassa - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Ällöttävä höttö kiusaa Pentinnevanojan varren asukkaita Tuorilassa

Höttöinen, haiseva mössö Pentinnevanojassa ihmetyttää maanomistajia Tuorilassa. Alkuviikosta viranomaiset jo kiirehtivät näytteenottoa pitoisuuksien ja syiden selvittämiseksi.­

22.9.2017 14:19

MERIKARVIA Viime syksynä sitä ilmaantui ensimmäisen kerran Pentinnevanojan laskuojaan. Nyt on vaikea kuvitella, että lapset voisivat moisessa ojassa uida niin kuin vielä kymmenkunta vuotta sitten. Koiria ei veteen uskalla päästää lainkaan, sillä höttö tarttuu ja hajua on vaikea saada pois.

Mistä oikein on kyse? Ojan mössön nähneillä ja haistaneilla kunnan viranomaisilla ei ollut hinkua lähteä ongelmaa selvittämään. Seudun asukkaita mössö ei jätä kuitenkaan rauhaan, sillä ällöttävä haju on läsnä koko ajan.

Lopulta perjantaina julkaistut kuvat ja videopätkä saivat osaltaan viranomaisiin vauhtia. Vesistöasiantuntija Maria Timonen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta ei ole kuvien perusteella aiemmin nähnyt vastaavaa.

–Pitoisuuksien tutkimisen jälkeen lähdetään selvittämään, onko jossain vuoto ja onko se luvanvastainen, hän toteaa.

Lupien valvojana hänen apunaan asiassa ovat Porin yksikön erikoistuneemmat asiantuntijat. Timosen arvion mukaan tarkempaan näytteenottoon päästään lähiviikkoina.

–Olemme antaneet paikallisesti apua Ely-keskukselle ottamalla näytteet kasvustosta tällä viikolla, kertoo PoSan terveysvalvonnan johtaja Laura Juhantalo.

Ensimmäisen kerran vastaavaa ilmaantui vuotta aiemmin, mutta se huuhtoutui virtauksen mukana. Nyt se on jämähtänyt ja kasautunut.­

Ely-keskuksen ympäristöasiantuntijat saivat asukkailta viestiä asiasta jo viikkoja sitten. Turusta asiantuntijat olivat luvanneet tulla paikalle, mutta ketään ei näkynyt. Kutsun sai myös luonnonsuojeluyhdistys. Nyt höttö vain lisääntyy, kun virta tuo lisää ja aines kuorruttaa aiemmin kertynyttä.

Oja laskee Merikarvianjokeen, joten alueen asukkaiden mielestä kuluttajia varmasti kiinnostaa lisätieto. Mitä höttö vaikuttaa kerrannaisvaikutuksineen esimerkiksi jokeen? Matkaa Merikarvianjokeen on pari kilometriä.

Asukkaiden mukaan viranomaiset alkuun vain "silittelivät" toisiaan sen sijaan, että ongelman syitä olisi lähdetty heti selvittämään.

Sosiaalisessa mediassa levinneet kuvat eivät tuottaneet yhtään kommenttia, joten ilmeisesti kyse ei ole mistään laajemmasta ongelmasta Merikarvialla. Tutkimuksia Ely-keskus aikoo tehdä havaittua aluetta laajemmaltakin.

Merikarvian ympäristöpalvelut tuottaa Pohjois-Satakunnan peruspalvelujen kuntayhtymä, mutta pintavesien valvonnan hoitaa Ely-keskus.

Epämääräiset kököt ja paha haju hämmentävät Pentinnevanojan lähellä asuvia.­

Uutista on päivitetty keskiviikkona 27.9. kello 15.06 viranomaisten Maria Timosen ja Laura Juhantalon lausunnoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset