Sauplast hankki koko Pyrollin alueen omistukseensa - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Sauplast osti koko Pyrollin alueen

Sauplast osti Pyrollin kiinteistön ja tontin. Hallituksen puheenjohtaja Juppe Suhonen arvioi että investointejakin on edessä mutta tilaa on ja henkilökunta osaa hommansa.­

25.9.2017 19:41

MERIKARVIA, SIIKAINEN Helmikuussa Sauplast solmi kaupat, jossa puolet Pyroll-yhtiön osakkeista vaihtoivat omistajaa. Nyt Sauplast on ostanut myös tehtaan koko kiinteistön ja tontin Reino Uusitalolta ja hänen tyttäreltään Irene Isotalolta, jotka ovat Pyroll Groupin omistajia.

Sauplast Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yleisjohtaja Juppe Suhonen tuntee jo uuden yksikkönsä tilat ja henkilöstön.

–Tilat on hyvät ja henkilöstö osaava. Kaupat mahdollistavat toiminnan kehittämisen ja laajentamisen, Suhonen toteaa.

Sauplastilla henkilökuntaa on 35 kahdessa eri yksikössä Siikaisissa ja Kokemäellä. SeaPack Oy:n palkkalistoilla työntekijöitä on noin 20.

Suhonen ei usko automaation vievän työpaikkoja muovialalta.

–Automaatio ei ole meidän alallamme niin iso juttu muilla teollisuuden aloilla. Tarkoitus on saada enemmän aikaan henkilötyötunteja kohti, Suhonen puhuu sekä määrän että laadun puolesta.

Suhonen arvioi, että tulevaisuudessa työpaikkoja saattaa avautua enemmän myös naisille. Tällä hetkellä Sauplastilla kolmasosa on naisia ja SeaPackillä noin viidesosa.

Sauplast Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juppe Suhonen arvioi, että tehdas voi tulevaisuudessa työllistää enemmän myös naisia.­

Kuplakalvot, muovipussit ja teollisuudelle menevät kalvot ovat SeaPackin vahvuudet nimen omaa isoina sarjoina tuotettuina. Sauplast puolestaan tekee pienempiä ja yksilöllisempiä muovituotteita kuten pusseja, säkkejä, kalvoja, huppuja.

Puheet muovin käytön vähentämisestä eivät Sauplastia huolestuta. Suhonen ihmetteleekin, miten muovikassista on tehty syntipukki kun samaan aikaan ostoskassi on täynnä muovikääreitä.

–Muovin kestävyys on sekä hyöty että haitta, Suhonen viittaa muovin puoliintumisaikaan.

Oleellista on vähentää muoviin liitettäviä kemikaaleja ja kierrättää kaikki, ettei jätettä synny.

SeaPack Oy valmistaa kuplakelmua, muovikasseja ja kelmua suuria eriä. Sauplastin tuotteet ovat yksilöllisemmin asiakkaille räätälöityjä.­

Muoviteollisuuden keskittymänä Merikarvia alkaa olla omaa luokkaansa. Sauplastin tehdashankinta koettiin myös Merikarvian kunnassa hyvänä.

Kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa kertoi kunnan rakentaneen ja omistaneen tehdaskiinteistön vielä 10 vuotta sitten. Uusitalo osti kiinteistön kunnalta pari vuotta sen jälkeen, kun henkilökunta perusti SeaPackin lennosta ruotsalaisen Stenqvist Oy:n lopetettua.

–Paikalla on mittavat perinteet ja merkitys merikarvialaisten työllistämisessä, Ala-Luopa iloitsee.

Sauplast ja Pyroll omistavat SeaPack Oy:n osakekannan puoliksi. Nyt Sauplastin omistuksessa on myös tehdaskiinteistö ja tontti.­

Henkilökunnan arkeen kaupat ei tuo juurikaan muutoksia. Koneenhoitajat Matti Rintala ja Alpo Mattila muistavat hyvin ajan, kun laittoivat itsensä likoon vuonna 2005 ja ostivat tehtaan mukana työpaikat itselleen ja monelle muulle.

–Päätös oli rohkea. Ja kyllä sitä taisi aika lailla jännittääkin, miehet tuumivat parivuotista yrittäjätaivaltaan.

Sen jälkeenkin sitoutuminen työhön on ollut vähintäänkin mittavaa, vaikka vastuu ei enää niin paina. Nyt he ovat olleet samalla tehtaalla töissä liki 35 vuotta. Vuosien aikana he ovat jakaneet ammattitaitoaan muille. Parhaina vuosina tehtaalla työskenteli lähes 200 palkollista, ja laajennuksia tehtiin joka vuosikymmenellä.

–Vuonna 1975 lähdimme Ulasooriin Poriin opettelemaan, Alpo Mattila muistelee.

Seitsemän vuotta sitten aloittanut Jarno Lemmenranta oppi työnsä juuri Mattilan alaisuudessa. Nyt kolmikko työskentelee koneenhoitajina puhalluskoneella.

1974-75 uusi halli pystyyn ja työntekijät, 20 hlöä, Poriin nonwoven-tuotteiden koulutukseen

1980-81 alkoi muovikassituotanto ja tehdasta laajennettiin, henkilökuntaa 50.

1984-1989 Kuplahalli Porvoosta ja halliin useita laajennuksia, henkilöstöä 182.

1991-1992 Rosenlewin Rauman toiminnot siirrettiin Merikarvialle.

1999-2000 Kierrätys lisääntyy, lajitteluvarasto. Rosenlewin Merikarvian toiminnot Stenqvist Suomi Oy:lle

2005 Stenqvist lopetti, työntekijät perustivat SeaPack Oy:n ja pelastivat toiminnot ja työpaikkoja. Ilmakuplakalvotuotanto SeaPackille.

2017 Siikaisissa ja Kokemäellä toimiva vuonna 1984 perustettu Sauplast Oy hankki Pyroll Oy:stä puolet omistukseensa ja osti kiinteistön tontteineen Reino Uusitalolta ja Irene Isotalolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset