Altti Mäntylän kolumnissa nuorille kehuja - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Altti Mäntylä kolumnoi: Kansainvälisyys on totta nuorille

19.10.2017 6:01

Hartaana istuin juontojen välissä kuunnellen nuorten koululaisten hienoja musiikkiesityksiä ja Nuorisoneuvoston edustajien puheenvuoroja Vanhustenviikon juhlassa.

Tuossa juhlassa oikeastaan tajusin, kuinka hienoja ja osaavia nykyajan nuoret ovat. Löytyy taitoa esiintyä, tuoda selkeästi esille viisaita ajatuksia ja myös vaikuttaa. Kun Vanhustenviikon teemana oli Ikäpolvet yhdessä, niin ohjelman myötä tuo teema toteutui.

Olen aivan varma, että monen ikäihmisen silmäkulmaan herahti kyyneltippa, kun Amanda Viikilän pienet ”Balleriinat”, nuo 4–7-vuotiaat tanssitytöt silmät säihkyen esittivät oman osansa. Voi sitä esiintymisen riemua – toki hitunen ehkä myös tervettä asiaankuuluvaa jännitystä.

Merikarvialla on musiikilla pitkät ja ansiokkaat perinteet. Täällä on aina osattu soittaa ja laulaa, jopa niin, että aikoinaan ne ykköspokaalit ja kunniakirjat oli kotiin tuomisina laulu- ja soittojuhlilta. Ei ole taito hävinnyt, siitä saimme juhlassa oivan näytteen. Hienosti soi viulut nuorten koululaisten esityksissä. Kaunista oli kuultavaa myös laulu.

Varmasti odotettu oli juhlapuhe, mutta ehkä vieläkin odotetumpi kunnan nuorisoneuvoston puheenvuoro. Mitä ne nuoret puheessaan esiin tuovat? Miten huomioivat ikäihmiset ja vanhukset?

Voin vain sanoa, että hienosti ja koskettavasti huomioivat. Puheet olivat hyviä ja ne saivat paljon kiitosta. Iida Helevirta ja Erkki Hiltunen korostivat, että nuorille vanhukset ovat voimavara. Esiin nousi myös luottamus, jota luodaan pitämällä yhteyttä nuorten ja ikäihmisten välillä.

On tärkeää, että myös nuoret muistavat pyytää vanhempia ihmisiä jakamaan tarinoita nuoruudestaan, jotta yhteys tuleviin sukupolviin säilyisi.

Itse olen ilolla todennut, että Merikarvian kunta on mielestäni luonut kouluille edellytykset tarjota nuorille korkealaatuista opetusta. Osaltaan myös kansainvälinen kanssakäyminen, ja kaukaisiinkin maihin suuntautuvat retket antavat oivat lähtökohdat nuorille pärjätä tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on merikarvialainen monitoimimies, joka nauttii niin urheilusta kuin kulttuurista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset