Merikarvia sai oman juhlaoluen - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Merikarvia sai oman juhlaoluen – paneva Lada-mies kävi tuomassa lastin

Ensimmäiset Merikarvian juhlaoluet asetteli hyllylle itse panija Kalle Hirvikoski.

19.1.2018 9:49

Tänä vuonna juhlitaan Merikarvian kunnan 150-vuotista taivalta. Sen kunniaksi merikarvialaissyntyinen Kalle Hirvikoski keksi valmistaa oman juhlajuoman nimeltään Merikarvian Vaalea juhlaolut.

Nuori mies pyörittää Porin Impolassa pienpanimoa nimeltä Moose on The Loose Brewing. Torstaina hän kävi tuomassa lastin valmistamaansa olutta K-marketin hyllyille myyntiin.

–K-marketin yrittäjän Mikko Sippolan kanssa yhteistuumin ideoimme tällaisen juhlajuoman. Suunnitelmissa on, että ensi kesän aikana kaupan hyllyille tulisi muitakin makuja, Hirvikoski kertoo.

Panija kertoo pyörittävänsä vuoden ikäistä yritystään toistaiseksi sivutyönään.

–Työskentelen Luvatalla kunnossapitoasentajana. Panimoon ehdin keskittyä iltaisin ja viikonloppuisin. Vaikka tämä ainakin toistaiseksi on sivutoimista, niin työtä kuitenkin tehdään täysillä. Kiirettä pitää senkin takia, että meille syntyi jälkikasvua lokakuussa.

Hänen vaimonsa Minna auttaa yrityksen pyörittämisessä. Panimon toimintakonsepti on, että panimon toimintaan liittyy yhteisöllisyyttä sekä ihmisten parissa olemista.

Työnjako yrityksessä on selvä: toinen hoitaa oluthanat ja toinen rahahanat. Kalle hoitaa kehitystyön ja oluenvalmistuksen, Minna taloushallinnon ja muut bisnespuolen työt.

–Tällä hetkellä hän on tietysti äitiyslomalla, mutta muutoin hän huolehtii paperitöistä. Oluen saralla hän on vasta opiskelijan roolissa, mutta eiköhän se puoli tässä hommassa tule väkisinkin tutuksi.

Suunnitteilla on myös pienen myymälän pystyttäminen.

–Uusi alkoholilaki mahdollistaa sen, että pienpanimot voivat myydä tuotteitaan omista tiloistaan käsin. Lisäksi myymme olutta erilaisiin yksityishenkilöiden tilaisuuksiin.

Panija on kotoisin Harvalasta Hirvikosken tilalta.

–Siellä opin tekemään käsilläni kaikenlaista, ja edelleen teen itse kaiken mahdollisen. Esimerkiksi panimon laitteet on kaikki itse tehtyjä. Tämä on siis todellinen käsityöläispanimo, hän kertoo.

Aluksi hän valmisti oluita omassa autotallissaan.

–Kiinnostuin oluesta jo vuosia sitten. Aluksi vain maistelin erityylisiä oluita, ja sitten piti saada selville kaikki raaka-aineista ja valmistustavoista. Ryhdyin valmistamaan oluita omassa autotallissani, mutta pian autotalli kävi liian pieneksi. Onneksi sitten löytyi panimolle sopivat toimitilat Impolan teollisuusalueelta.

Kaupoissa yrityksen oluen tunnistaa etikeistä, joiden sarjakuvissa Mosse-hirvi seikkailee. Yrityksen valikoimassa on kolmenlaisia oluita.

–Shy-sarja tarjoaa helposti lähestyttäviä oluita. Tämän sarjan ensimmäinen olut on nimetty Shy:ksi. Se on brittityylinen ale. Bold-sarja tarjoaa vähän rohkeampia tuotteita. Bold-sarjan ensimmäinen hyvin omaperäisesti Boldiksi nimetty olut on steam beer eli lager, joka on käytetty tavallista lämpimämmässä. Tämä menetelmä tuo oluen makuun täyteläisyyttä ja hedelmäisyyttä. Wild-sarja antaa mahdollisuuden kokeilla jotain villiä. Yllätys yllätys Wildiksi nimetty ensimmäinen tuote on saison-tyyppinen olut, joka on maustettu punaisilla karviaisilla.

Juhlaoluen etiketin kuvan on valokuvannut ja suunnitellut merikarvialainen Aki Palomäki.

Merikarvian juhlaolut edustaa shy-sarjaa.

–Se on kevyt ja vaalea olut, joka varmasti sopii kaikille.

Huumorintajuinen Kalle Hirvikoski kutsuu itseään panevaksi Lada-mieheksi. Nimitys johtuu siitä, että oluttehtailun lisäksi hän harrastaa reissaamista Ladalla. Kotonaan Harvalassa hänellä oli peltoautona Lada, ja lopullisesti hän innostui Ladoista saatuaan sellaisen perinnöksi ukiltaan.

–Olemme reissanneet Ladalla ympäri Eurooppaa. Ladalla kiertelin myös pitkin Suomea tutustumassa eri pienpanimojen toimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset