Toimittajalta: Syntyykö nyt kisailmiöitä? - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Toimittajalta: Syntyykö nyt kisailmiöitä?

9.2.2018 6:00

Neljä vuotta niitä on jälleen odotettu, spekuloitu ja pyöritelty, mutta tänään ne viimein alkavat, 23. talviolympiakisat. Etelä-Korean Pyeongchangissa on laitettu paikat koreaksi 18 päivän urheilujuhlaa varten.

Talvikisat on meille suomalaisille se juttu. Historian sinivalkoiset saavutukset, perinteiset lajit ja tulevienkin kisojen menestystoiveet luovat etenkin talviolympialaisista yhteisöllisyyden tuntua kotimaassamme.

Kisojen alkua kuitenkin varjostavat monet seikat. Pohjois- ja Etelä-Korean välille on ainakin toistaiseksi saatu rauha. Onko kyseessä pidempiaikainen välien lämpeneminen, jää nähtäväksi.

Venäjän sulkeminen kisoista oli kova, mutta varmasti oikeutettu toimenpide. Itänaapurin järjestelmällisestä doping-kulttuurista on saatu vahvoja todisteita viimeisen vuoden aikana. Puhtaat venäläisurheilijat saavat kuitenkin osallistua olympialaisiin olympialipun alla.

Suomalaisittain kisoista voi odottaa mitalirikkaampia kuin kaksista edellisistä olympialaisista. Perusteltuja ja realistisia mitaliedustajia on eri suksilajeissa reilusti unohtamatta myöskään esimerkiksi jääkiekkomaajoukkueita.

Mistä voisi tulla suomalaisittain kisojen ilmiö? Torinon kisoissa vuonna 2006 curling tuli ryminällä koko kansan tietoon, edellisistä Sotshin kisoista muistellaan yhä maastohiihtäjien parisprinttimenestystä, tuolloin Suomi nappasi tunnin sisällä kaksi mitalia. Samalla katkesi myös 12 vuoden mittainen kultamitaliton kausi.

Näiden kisojen ilmiöksi saattaa nousta yhdistetty. Eero Hirvosella ja Ilkka Herolalla on onnistuneilla suorituksilla mahdollisuudet napata henkilökohtainen olympiamitali. Viestikilpailussa mitalia voidaan pitää hyvin todennäköisenä, jos mäkiosuus onnistuu edes kohtuullisesti.

Paikallisestikin kisat ovat alkuasetelmiltaan herkulliset. Ristomatti Hakola nähdään hiihdon sprinttikilpailussa sekä viestissä, todennäköisiä matkoja ovat myös parisprintti sekä kisat päättävä 50 kilometrin perinteisen tyylin rypistys.

Eikä Ikaalisten Krista Pärmäkoskeakaan sovi unohtaa, olihan Jämi käytännössä hänen toinen kotinsa juniorivuosien ajan.

Oma veikkaukseni tulevien kisojen mitalimäärästä on seitsemän. Todennäköisimmin mitalikahveja päästään keittelemään 17. helmikuuta, jolloin hiihdetään naisten maastohiihtoviesti sekä ampumahiihdon naisten yhteislähtökilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset