Miten tutkija näkee seurakuntavaaleissa äänestämisen - Puheenvuoro - Merikarvia-lehti

Miten tutkija näkee seurakuntavaaleissa äänestämisen

Millä perusteella sinä äänestät seurakuntavaaleissa? Seurakuntavaalien ehdokasasettelu jatkuu 17.9. asti. Ennakkoon voi äänestää 6.–10.11.2018 ja vaalipäivä on 18. marraskuuta.­

10.9.2018 16:13

SEURAKUNTAVAALIT Teologisessa aikakauskirjassa tuoreessa artikkelissa "Äänestysaktiivisuuden muutokset seurakuntavaaleissa 2000-luvulla" Hanna Salomäki analysoi äänestyskäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä.

Haluan tästä nostaa muutaman seikan, joka näkyy meissä äänestäjissä.

Velvollisuus on ollut pitkään tärkeä äänestämisen syy. Äänestämisen kokeminen velvollisuutena on heikentynyt ja eri ikäryhmien väliset erot korostuneet. Alle 25-vuotiaista vain puolet näkee äänestämisen kansalaisvelvollisuutena. Velvollisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Äänestämisen kynnys on korkea ennen muuta niiden kohdalla, joilla ei ole kokemusta seurakunnan toiminnasta, ja jotka eivät tunne vaaleissa olevia ehdokkaita.

Ehdokkaiden ja heidän ajattelunsa tunteminen tukee äänestämistä. Kokemus äänestämisen vaikuttavuudesta voi vahvistua vain silloin, jos äänestäjät tietävät, mitä ehdokkaat edustavat. Tuntemattomat ehdokkaat ja ehdokaslistat, joista ei käy tarpeeksi selkeästi esille, mihin ehdokkaat pyrkivät, eivät edistä äänestämistä.

Ehdokkaiden tekeminen tutuksi on tehty helpommaksi esimerkiksi vaalikoneen kautta, ja onneksi yhä useampi ehdokas käy siellä antamassa mielipiteensä näkyä.

Tutkimuksen mukaan alle 25-vuotiailla tärkein syy olla äänestämättä on se, että seurakunnan asiat eivät kiinnosta ja se, ettei tunne ainoatakaan ehdokasta. Merikarvia on kuitenkin sen verran pieni paikkakunta, että täällä ehdokkaista ainakin joidenkin nimet tiedetään 16-vuotiaidenkin kohdalla.

Valitsijayhdistykset ovat kysyneet nuorten omanikäisiä (18-vuotiaita) ehdokkaiksi, mutta on ymmärrettävää, että näiden on vaikea sitoa itseään kirkkovaltuustoon seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Tutut ehdokkaat voivat kuitenkin aktivoida nuorten äänestämistä.

Äänestämättä jättäneillä merkittävin syy passiivisuuteen on se, että näillä ei ole tapana äänestää vaaleissa. Nuorten äänestämiseen vaikuttaa merkittävästi lapsuudenkodissa omaksuttu äänestyskäyttäytyminen. Aktiivisuus kunta- ja seurakuntavaaleissa kasautuu samoille paikkakunnille.

Seurakuntavaaleissa aktiivisinta osallistuminen on pienissä kunnissa. Yhteisöllisyys, ehdokkaiden tunteminen ja kokemus oman äänen vaikuttavuudesta vahvistavat äänestysinnokkuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset