Hurja alijäämä hirvittää – Hyvinvointialueen alku on kymmeniä miljoonia miinuksella

Moni odottaa sote-uudistuksen alkuvaiheita pelon sekaisin tuntein – ja täysin syystä, kirjoittaa päätoimittaja JP Mikola.

24.11. 6:00

Satakunnan hyvinvointialue tekee ensi vuonna massiivisen 56 miljoonan euron alijäämän.

Hyvinvointialueen ensimmäinen talousarvioesitys jättää heti hämmentävän ensi vaikutelman. Valtiolta tuleva rahoitus ei riitä, vaan hyvinvointialueen on ensi töikseen aloitettava muutosohjelma ja kulujen karsiminen. Tämä ei ole tulkintaa, vaan käy ilmi esityksestä, jota aluehallitus käsitteli maanantaina.

Muutosohjelmaa on jo alettu valmistella, ja sen sisältöä nähdään tulevan talven aikana.

Pahoin pelottaa, että luvassa on kylmää kyytiä.

Satakuntalaisia tuskin helpottaa, että moni muu maakunta on yhtä heikossa jamassa. Pirkanmaalla, missä alijäämä on on vielä Satakuntaakin suurempi, 63,5 miljoonaa euroa, mutta toisaalta väkeäkin on enemmän.

”’Kohtuullisen hyvä’ lienee kiertoilmaus sille, että vieläkin huonommin voisi mennä.”

Satakunnassa on lähes 180-sivuisen talousarvioasiakirjan mukaan luvassa muitakin murheita kuin kymmenien miljoonan alijäämä. Alijäämän päälle on luvassa on lisää alijäämää.

Esimerkiksi pelastustoimen rahoitukseen liittyy huoli: AVI:n päätöksen mukaisesti tulisi lisätä virkoja, joita ei ole otettu huomioon alustavassa talousarvioissa.

Entä paljon parjattu ICT-puolen tilanne? Jos talousarvion liitteitä on uskominen, tilanne on ”kohtuullisen hyvä”. Se lienee kiertoilmaus sille, että vieläkin huonommin voisi mennä. Valmiusasteesta kertova taulukko näet kertoo, että ICT-puolen valmius on vasta 27-prosenttinen, kun esimerkiksi palveluiden järjestämisestä jo yli puolet (53 %) ja hallinnosta, taloudesta ja tukipalveluista lähes kolme neljäsosaa (71 %) on joko valmiina tai siirtymävalmiudessa.

Juuri kellään ei taida olla selkeää näkemystä siitä, miten hyvinvointialueen palvelut järjestyvät. Minkään ei pitäisi asiakkaan suuntaan muuttua – tai sote-uudistuksen alkuperäisen idean mukaan palvelujen pitäisi jopa parantua ja olla kaikille tasapuolisia.

Uskooko tuota enää kukaan, kun katsoo, millaisissa kriisitunnelmissa uudistus saatellaan voimaan. Hyvinvointialueen johtajan Kirsi Varhilan (sd.) mukaan yksi isoimmista asioista on palveluverkon arviointi.

Etenkin Satakunnan reuna-alueilla ollaan pelko niskassa. Varsinkin ikäihmiset odottavat jännittyneinä, miten etä- ja digipalvelut myllertävät tuttua arkea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos