Nyt näyttää ihan lapsuuden kesältä

Hyvä kesä on lomalaisen silmässä, iholla ja mielessä.

Kesässä oleellista on osata poimia omaan makuunsa maistuvimmat ainesosat. Joku nauttii eniten alkukesän tunnelmasta, toiselle kuvan kaltaiset Krookan elokuun illat ovat parhaita

Lapsuuden kesä on sanapari, johon jokaisella meistä on jonkinsorttinen tuntuma.

Eivät kesät olleet ennen vanhaan välttämättä sen kummempia – tai kuumempia – kuin nykyään, mutta mielleyhtymä porottavasta auringonpaisteesta ja loputtoman pitkästä lomasta on ajatus, josta kannattaa pitää kiinni.

Tavallisen kotieläimen rapsuttelu voi olla nykyajan lapsille vielä isompi elämys kuin meille keski-ikäisille omassa lapsuudessa. Varttunut väki voi muistella heinätöitä nostalgian nostama roska silmäkulmassa, mutta osalle heinähangon muisteleminenkin voi tuoda henkiset rakot kämmeniin. Niitetyn heinän tuoksun taitavat muistaa kaikki.

Kuten tämän lehden välissä ilmestyneestä Kesä 2023 -liitteestä voi lukea, Satakunta on häkellyttävän monipuolinen kesämaakunta. Menoja riittää joka päivälle, jos vain mennä jaksaa.

Yksi tykkää täyteen tykitetystä lomakalenterista, joku toinen taas nautiskelee suvesta ilman aikatauluja. Kolmas rakentaa lomansa välimallin aineksista: loikoilee kun siltä tuntuu, paiskii hommia osan aikaa, ostaa jäätelötötterön kun huvittaa ja ottaa osaa myös kesätapahtumiin.

”Satakunta on häkellyttävän monipuolinen kesämaakunta.”

Hyvä kesä on tietysti katsojan silmässä. Makuja on monenlaisia.

Ajan henkeä kunnioittaen ajattelin katsoa, mistä aineksista kohuttu tekoäly eli Chat GPT ajattelee hyvän kesän koostuvan.

Kysymys oli simppeli, mutta vastaus oli polveileva, jopa runsas. Tekoälyn mielestä hyvä kesä voi olla monenlainen riippuen henkilön mieltymyksistä ja elämäntilanteesta. ”Kuitenkin on yleisiä piirteitä, jotka useimmat ihmiset mieltävät hyväksi kesäksi”, kuului pohjustus.

No, mitä ”kone” vastasi? Mitä ne hyvän kesän piirteet ovat?

  1. Lämpö ja aurinko.

  2. Luonto ja ulkoilu.

  3. Loma ja rentoutuminen.

  4. Sosiaaliset kohtaamiset.

  5. Uudet kokemukset ja harrastukset.

Vaikka tekoäly unohti vastauksestaan lapsuuden kesiin liittyvän nostalgian, vastauksen kanssa on vaikea olla eri mieltä.

Hyvää, lämmintä ja aurinkoista kesää!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos