Marika UimaluotoMerikarvia

Koulukuljetuksen piirissä on Merikarvialla päivittäin yli 160 lasta eli noin 42 prosenttia, joten koulumatkoihin kuluvalla ajalla on suuri merkitys kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä päivittäiseen elämään. Merikarvialla olemme halunneet panostaa lastemme hyvinvointiin ja luoneet heille hyvät kasvumahdollisuudet.

Valitettavasti Merikarvialla on käynyt niin, että 10–20 minuutin suora automatka pidentyy jopa melkein 1,5 tunnin mittaiseksi, koska kunta on järjestänyt taksi- ja bussikyydit niin, että koulukyyti ei aja suorinta reittiä kouluun vaan kiertelee pikkuteitä pitkin keräten oppilaita kyytiin. Mielestäni tämä ei ole lasten tasa-arvoista kohtelua.

Matkapahoinvoinnista kärsivät lapset voivat huonosti ja ovat aamupäivän ajan koulussa pahoinvoivia. On selvää, että opiskelu kärsii. Ei ole lasten edun mukaista, että he istuvat useita tunteja päivässä autossa turvavöihin sidottuna.

Tämä ei voi olla lapsiystävällisen kunnan tavoitteiden mukaista! Koulumatkareittejä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon lasten tasa-arvoinen kohtelu.

Osan merikarvialaisten lasten arjen hyvinvointi on heikentynyt, kun koulumatkaan kuluu liian paljon aikaa. Seurauksena on koulukyydin odottamisesta, pitkästä matkasta ja autossa istumisesta väsyneitä oppilaita, keskittymisvaikeutta oppitunneilla ja oppimistulosten heikkenemistä. Lasten harrastamiseen ja vapaa-aikaan käytettävissä oleva aika on vähentynyt.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti lapsen etu tulee arvioida ja ottaa ensisijaisesti huomioon päätöksenteossa, kun tehdään yhtä lasta, lapsiryhmää tai yleisesti lapsia koskevia päätöksiä.

Edellä olevan perusteella esitän, että Merikarvialla aletaan noudattaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31 artiklassa mainittua lapsen oikeutta leikkiin, harrastamiseen ja vapaa-aikaan ja päätetään, että merikarvialaisten kuljetusoppilaiden päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää yhteensä enintään 1,5 h tuntia nykyisen melkein 3 tunnin sijaan. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään kaksi tuntia nykyisen kolmen tunnin sijaan.

Merikarvialla on aina panostettu lapsiin ja nuoriin, toivon myös näin olevan jatkossakin.

Merikarvialla 12.3.2018


Lue myös nämä


Kommentit (3)

 • No niin Uiimaluoto

  Kerro meille miten tämä tehdään ??
  Siirretäänkö asuinpaikkaa lähemmäksi koulua ??
  Vai siirretäänkö koulua lähemmäksi Uimalotoja ??
  Vai vaaditaanko takseja ja linja-autoja ajamaan ylinopeutta ??
  Kyllä luulisi noinkin lukeneen ihmisen ymmärtävän että ehdotus aika hankala toteutettavaksi tasapuolisena.

 • Aitous vastaan tekopyhyys

  Valtuutettu Uimaluoto on tehnyt hyvän aloitteen lasten huomioimiseksi. Hän vetoaa YK:n lasten oikeuksiin ja moniin tärkeisiin asioihin. – Mutta samanaikaisest,i juuri hetkeä ennen lukemaansa aloitetta, äänestää itse Korvennevan tuulivoimakaavan puolesta, täysin lasten oikeuksia vastaan!

  Tekopyhyys ei mielestäni ole kunnioitettava asia milloinkaan. Kaikki hänen alla olevat perustelunsa ovat myös tärkeitä perusteluja tuulivoimakaavojen hylkäämiseksi, kun lasten etuja halutaan puolustaa!
  Miksi et huolehdi lasten eduista tuulivoimateollisuusalueita rakennettaessa?

  ”Mielestäni tämä ei ole lasten tasa-arvoista kohtelua.”
  ”On selvää, että opiskelu kärsii. Ei ole lasten edun mukaista, että he istuvat useita tunteja päivässä autossa turvavöihin sidottuna.”
  ”Tämä ei voi olla lapsiystävällisen kunnan tavoitteiden mukaista! Koulumatkareittejä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon lasten tasa-arvoinen kohtelu.”
  ”Osan merikarvialaisten lasten arjen hyvinvointi on heikentynyt…”
  ”Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti lapsen etu tulee arvioida ja ottaa ensisijaisesti huomioon päätöksenteossa, kun tehdään yhtä lasta, lapsiryhmää tai yleisesti lapsia koskevia päätöksiä.”
  ”Edellä olevan perusteella esitän, että Merikarvialla aletaan noudattaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31 artiklassa mainittua lapsen oikeutta leikkiin, harrastamiseen ja vapaa-aikaan ja päätetään…”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio