Tarkkailu kannattaa – Verenpaine kuriin elintapoja muuttamalla

Seija Väre
Tarkkailu kannattaa – Verenpaine kuriin elintapoja muuttamalla

Paineet kohdillaan. Terveydenhoitaja Kyllikki Naskali mittasi lauttijärveläisen Aino Asmalan verenpainetta.

Seija Väre

 

Merikarvian seudun sydänyhdistyksen verenpaineillassa saatiin viime torstaina eväitä kohonneen verenpaineen hoitamiseen ja sen kanssa elämiseen. Yhdistys oli kutsunut vieraakseen yleislääketieteen erikoislääkäri Tarja Köymäri-Seilosen ja terveydenhoitaja Kyllikki Naskalin Satakunnan sydänpiiristä.

Köymäri-Seilonen kertoi, että noin kaksi miljoona suomalaista kärsii kohonneesta verenpaineesta.

–Vain joka viidennellä se on ihanteellisella tasolla. Vuonna 2012 noin miljoona suomalaista käytti lääkkeitä, mutta lähes puolet heistä ei saavuttanut tavoitettaan 135/85.

Yllättävää on, että jo 30-vuotiailla ilmenee verenpainetautia, silloin yleensä nousee alapaine.

–Perintötekijä ja elintavat vaikuttavat. Kulttuureissa, missä suolaa käytetään vähän tai ei lainkaan, verenpaine taso on iästä riippumatta 100–110/60–70 mmHg.

Elintapamuutokset muodostavat keskeisen osan verenpaineen hoidossa. Jo 5–10 prosentin painonpudotuksella on edullinen vaikutus tähän tautiin.

–Suosi kalaa ja huolehdi kasvisten, marjojen ja hedelmien runsaasta saannista. Se vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa. Päivässä kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa.

Osoitteesta painepuntari.fi löytyy monipuolinen tietopaketti taudin ennaltaehkäisemisestä ja hoidosta. Nettisivuilla voi tehdä jopa elintapatestejä. Tilaisuuden lopuksi annettiin ohjausta verenpaineen omamittaukseen ja halukkaat saivat mittauttaa verenpaineensa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio