Äideillä riittää pohdittavaa: Lapset vai työ vai molemmat?

Kristiina Dyer

Päivähoitoa tarvitsevien lasten määrä Merikarvialla on vuodessa kasvanut yli 30 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täällä olisi peittoa heiluteltu se ahkerammin kuin ennenkään.

Päiväkodin johtaja Sinikka Oikarinen kertoo selitykseksi, että lasten vanhemmat ovat työllistyneet entistä paremmin. Lisäksi Porin TE-keskuksen toimialueella on ollut mahdollista opiskella työmarkkinatuella. Se on mahdollistanut monen vanhemman paluun oppikirjojen pariin. Myös alentuneet varhaishoitomaksut ovat osaltaan mahdollistaneet lasten viemisen päiväkotiin.

Koko Satakunnan työttömyystilastot ovat kehittyneet hyvään suuntaan. Työpaikkoja löytyy nyt entistä paremmin. Silti ajat ovat epävarmat, ja taistelu työmarkkinoilla on kovaa. Moni äiti ei uskalla jäädä moneksi vuodeksi kotiin lapsiaan hoitamaan.

Niin kauan kuin äidit ovat käyneet töissä kodin ulkopuolella, he ovat joutuneet käymään sisäistä taistelua: kumpi on tärkeämpää lapsi vai työ? Lapsenkin kannalta on olemassa monenlaista tutkimusaineistoa. Toisissa tutkimuksissa pidetään lapsen kannalta parempana, että hän saa olla kotona äitinsä kanssa. Toiset tutkimukset taas korostavat sitä, että päiväkodissa lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja kehittyvät muutenkin monipuolisemmin.

Näitä välillä ahdistaviakin asioita joutuu kukin tykönänsä pohtimaan. Joka tapauksessa turvallinen maaseutu on kaikille lapsille hyvä kasvualusta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio