Altti MäntyläMerikarvia

Uudistunut tilusjärjestelytoiminta kiinnosti Merikarvian ja Siikaisten maanomistajia. Maanmittauslaitoksen tiistaina järjestämässä infotilaisuudessa selvitettiin, mitä etuja uudistunut järjestelmä pitää sisällään.

Muistissa on vielä Alakylän uusjako, jonka tiimoilta käytiin hyvinkin myrskyisiä jakokokouksia. Nyt vakuutettiin, että kysymys on aivan eri asiasta.

MTK Merikarvian ja Siikainen syyskokouksen yhteydessä asiaa valottivat kartoittaja Mikko Marjomaa ja hankevastaava Katariina Viiri.

Alustusten yksi mielenkiintoisimmista asioista oli kartoilla esitetty nykyinen ajoliikenne hajallaan olevin peltosarkojen välillä. Selvitys jo muualla toteutuneiden hankkeiden pudonneista ajomääristä, säästyneistä tunneista ja sitä kautta saaduista säästöistä jäi osallistujia mietityttämään.

Maatilalähtöisellä tilusjärjestelyllä pyritään vähentämään työkoneliikennettä ja näin alentamaan kustannuksia. Toisaalta myös siirtymäaikojen lyhentyminen tuo lisäaikaa tehokkaaseen työkoneiden käyttöön.

Tarkoituksena on saada isommat peltolohkot lähemmäksi talousrakennuksia. Katseet suunnataan näin vuosiksi eteenpäin tehokkaammalla tilusrakenteella.

Tilusselvitystä voidaan toteuttaa tietyllä rajatulla alueella. Kysymykseen tulee arvio mukautumistoimenpiteistä, kuten esimerkiksi tien ja peruskuivatuksen osalta. Jakoselvityksen kestoaika on 3–5 vuotta.

Toinen vaihtoehto on maatilalähtöinen, jossa keskitytään niihin peltolohkoihin, joiden uudelleenjärjestelyistä maatilat ovat kiinnostuneet.

Valtion rooli lisämaiden ostotoiminnassa on keskeinen. Näin jakoon on saatu mukavasti lisämaata. Kestoaika on 1–3 vuotta.

Selvitys tehdään niiltä osin kuin, mihin on kiinnostusta. Selvitys sellaisenaan on ilmainen. Hankkeen toteutuessa ei tule lainhuudatuksia, ei lohkomista eikä myöskään veroja vaihtomaista. Kustannuksiin tulee valtio mukaan 70–80 prosentin osuudella.

Maanomistaja maksaa osuutensa vain toteutuneesta vaihdosta. Varsinaiset jatkotoimenpiteet jäivät maanomistajien mietittäväksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio