Leader-tukea ostattu hyvin hyödyntää Merikarvialla - Uutiset - Merikarvia-lehti

Merikarvialle herunut hyvin hanketukea – pienyrityksille useita vaihtoehtoja

Pro Aggrian Anne Heikintalo ja Aktiivinen Pohjois-Satakunta toimintaryhmän toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto valaisivat Merikarvian yrittäjien aamukahvilla hankerahojen maailmaa. Juho Mäkipuro, keskellä, kiinnostui ja kyseli vielä yksityiskohtia.

17.11.2017 6:24

MERIKARVIA Hanketukien maailma on monimutkainen viidakko, mutta Leader-toimintaryhmän kokemuksella hankkeita on hiottu onnistumaan jo 20 vuotta. ProAgrialla perinteet ovat vielä pidemmät, sillä neuvontaa on annettu jo 220 vuotta.

Yritysten yhteistyötä vireillä? Vaiko uutta toimialaa valloittamassa? Aktiivinen Pohjois-Satakunta Leader-toimintaryhmänä ja ProAgria ulottavat avustavia lonkeroitaan yhä lähemmäksi pienyrityksiä. Molemmat toimijat esittäytyivät tiistaina Merikarvian Yrittäjien aamukahvilla.

Yritysneuvoja Anne Heikintalo muistutti, että maksuton yritysneuvonta on tarkoitettu kaikille maaseudun pienyrityksille. ProYritys-hanke puolestaan tavoittelee kuntiin lisää työllistäviä maaseutuyrityksiä ja sitä paljon puhuttua elinvoimaa.

EU:n maaseutuohjelmaa luotsaavan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaaston sanoin Leader-hankerahat ovat 20 vuoden aikana kanavoituneet Pohjois-Satakuntaan sellaisella volyymillä, että kokemusta on onnistumisia myöten. Merikarvia on tarrautunut näihin mahdollisuuksiin kiitettävästi.

– Tiedotamme, opastamme, koulutamme ja jaamme lähes ilmaista rahaa hyvien ideoiden toteuttamiseen, Vanhapaasto kiteytti.

Ihan ilmaista raha ei kuitenkaan ole. Eikä tuki saa vääristää kilpailua. 10 kunnan alueella toimiva Aktiivinen Pohjois-Satakunta tarvitsee kuntarahaa 20 prosenttia, että voi rahoittaa EU:n ja valtion rahalla hankkeista loput 80 prosenttia. Leader-rahoitus on käytännössä maksimissaan 50 000 euroa, mutta laajemmissa hankkeissa Ely-keskus asettuu viranomaisena kirstun vartijaksi.

Vuosittain Aktiivinen Pohjois-Satakunta jakaa yhdistyksenä noin miljoona euroa toimintatonneja. Hakemusten määrä on noin 50-60. Vuoteen 2020 ulottuvan ohjelmakauden rahaa voivat hakea jatkuvasti yritysten lisäksi myös yhdistykset ja yhteisöt. Toimintaryhmän hallitus kokoontuu kuukausittain ja Merikarviaa siellä edustaa Anne Vastamäki-Ahola.

ProAgriaa Pohjois-Satakunnassa edustaa yritysneuvojana Anniina Luotonen.

Investointituet on tarkoitettu pk-yritysten investointeihin. Kyseeseen tulevat niin koneet, laitteet kuin toimitilat. 20 prosentin tukea sai myös LVI-Pursiala Tuorilan uusia toimitiloja varten.

– Oleellista on että yrityksen toimintaa kehitetään. Nykyään investointitukea voi saada myös käytettyihin konehankintoihin, jos se on perusteltua, Vanhapaasto totesi.

Hankkeella on jo tukeva jalusta, jos sille löytyy realistinen hankesuunnitelma ja budjetti. Toimintaryhmän neljä työntekijää jalostavat yrittäjän ideaa tarpeen mukaan.

Perustamistukea on ollut yrityksille tarjolla viimeisimmän ohjelmakauden alusta alkaen kaksi vuotta. Tuki on tarkoitettu aloittavan yrityksen asiantuntijapalveluiden hankkimiseen. Hankinta voi olla hinnoitteluun tai markkinoinnin suunnitteluun liittyvää ostopalvelua. Tuki on 5 000 – 35 000 euroa. Reilun kahden vuoden aikana tällaisia hankkeita on tuettu Leader-rahalla lähes 10.

–Yrityksen ei tarvitse olla välttämättä aloittava, vaan myös uutta toimialaa valloittava. Tukea ei määritellä prosentin mukaan vaan se on harkinnanvarainen.

Yritysryhmähankerahaa on herutettu hyvin Satakuntaan. Ryppäässä voi olla 3–10 yritystä, jotka hakevat esimerkiksi yhteiskoulutusta. Toimialankaan ei tarvitse olla sama. Hanketta voi hallinnoida yrittäjäyhdistys, kunta tai Prizztech.

Tukiprosentti vaihtelee ja osan yritykset maksavat hankkeen hallinnoijalle. Yrittäjien yhteistyöhanke Merikarvialla on mm. luontomatkailuyrittäjien Green Care -hanke.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset