Suomen suurin smaragdi löytyi Kauhajoelta - Uutiset - Merikarvia-lehti

Suomen suurin smaragdi löytyi Kauhajoelta – merikarvialainen kiviharrastaja auttoi jalokiven tunnistamisessa

Kuvassa Kauhajoelta löytynyt smaragdi. Alun perin smaragdi oli kiinni jalkapallon kokoisessa pegmatiittilohkareessa.

13.7.2018 9:38

Suomen suurin smaragdi löydettiin alun perin jo 1970-luvun lopulla, mutta vasta tänä keväänä se tunnistettiin smaragdiksi.

Innokas malminkerääjä Lauri Ojanen oli lahjoittanut kiven Geologian tutkimuslaitoksen assistentille Jorma Valkamalle. Kivi oli vuosikausia hyllyllä laitoksen Rovaniemen yksikössä, kunnes tutkija Satu Hietala kiinnitti siihen huomionsa tämän vuoden alkupuoliskolla.

Hän arveli, että kyseessä saattaa olla smaragdi, ja tutkimuksissa vahvistettiin, että pituudeltaan 6,5 senttimetrin ja leveydeltään noin yhden senttimetrin kokoinen vihreä jaloberyllikide todella on smaragdi. Geologian tutkimuskeskuksen tiedotteen mukaan kyseessä on suurin koskaan Suomessa löydetty smaragdi.

Näytettä tutkittiin ensin tutkimuslaitoksen EDXRF-analysaattorin ja käsikäyttöisen XRF-analysaattorin avulla. Varmistaakseen tuloksensa tutkimuskeskus lähetti jalokiven Merikarvialle Joel Dyerin analysoitavaksi.

Hänellä on käytössä näytettä tuhoamaton ramanspektrometri. Laitteen toiminta perustuu voimakkaaseen laservaloon, joka kulkee materiaalin läpi. Prosessissa saadaan ramanspektri, joka kertoo kemiallisista sidoksista tutkittavassa materiaalissa.

Kuvassa Kauhajoelta löytynyt smaragdi. Alun perin smaragdi oli kiinni jalkapallon kokoisessa pegmatiittilohkareessa.

Smaragdiksi luokiteltua jaloberylliä on aikaisemmin löydetty vain Lapista. Vuotson alueelta löydetyn lohkareen sisältämät vihreät kiteet olivat 0,5 mm paksuja ja pisimmät kiteet sentin pituisia. Nyt tehty löydös antaa uskoa siihen, että Suomesta voidaan tulevaisuudessa löytää vielä useita merkittäviä jalokiviesiintymiä.

Smaragdin katsotaan olevan halutuin jalokivi timantin ja rubiinin jälkeen. Vaikka kyseessä on suurin Suomessa löydetty smaragdi, sen arvo on vielä täysi kysymysmerkki.

Suomen Gemmologisen Seuran puheenjohtajan Kimmo Auran mukaan smaragdin arvo voi olla mitä vain euroista useisiin tuhansiin euroihin. Iltalehden haastatteleman Auran mukaan kiven arvon selvittämiseksi tarvitaan lisätutkimuksia.

Smaragdilöydöstä kertova pidempi artikkeli on luettavissa Tampereen Kivikerhon Mineralia-lehden numerosta 2/2018. Pääset tutkimaan artikkelia tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset