Villisika leviää Merikarvian metsissä - Uutiset - Merikarvia-lehti

Villisika leviää Merikarvian metsissä – "Siinä voi käydä huonosti, jos torahampaat osuvat valtimoon"

Tero Ratalan riistakameran ottamasta kuvasta näkee villisian liikuskelemassa Korpi-Matin maisemissa.

13.7.2018 12:22

Villisiasta on tehty Merikarvialla useita havaintoja. Viimeksi tällä viikolla Tero Ratalan riistakamera nappasi kuvan villisiasta Korpi-Matin maisemissa.

Eläin on tuttu myös Jari Viikilälle. Mies kasvattaa itse villisikoja tarhassaan, mutta viime talvena hän kohtasi Kasalassa metsästä saapuneen villisian.

–Se oli vuodenvaihteen aikaa. Olin menossa mökilleni, kun huomasin tiellä eläimen jälkiä. Ensin luulin niitä peuran jäljiksi, mutta päättelin siksakia kulkevien jälkien kuuluvan sittenkin jollekin muulle eläimelle. Mielessä välähti, että kyseessä saattoi olla villisika. Mökillä sitten aloin fundeeraamaan asiaa ja päätin lähteä kotiin tarkistamaan villisikatarhani tilannetta, Jari Viikilä muistelee.

Illan pimeydessä häntä kohtasi karmea näky.

–Osoitin taskulampulla villisikatarhaan päin ja huomasin, että tarhan ulkopuolella oli verta kaikkialla. Lopulta näin, että yksi villisika seisoo tarhan aidan ulkopuolella. Se oli aivan verinen.

Oli selvää, että kaksi villisikaa oli tapellut keskenään. Samalla selvisi, että aidan luona seisova villisika oli tarhan oma kasvatti.

–Toisen villisian torahampaat olivat repineet sian aivan hirveään kuntoon. Tarhan ulkopuolelle tullut villisika oli saanut tarhaeläimen raivoihinsa, ja se oli päässyt tunkeutumaan läpi verkon saumakohdasta, Viikilä kertoo.

Parin päivän päästä metsästysseuralaiset lähtivät jäljittämään villisikaa. He löysivät lopulta 120-kiloisen jättiläisen metsästä. Ensimmäisellä laukauksella sikaa ei saatu tapettua.

–Sika lähti syöksymään serkkupoikaani Markus Viikilää kohti, mutta viime hetkellä hän sai ammuttua heittolaulauksen sikaa kohti, ja silloin sika kaatui kuolleena maahan, Viikilä kuvailee.

Suomessa villisikojen kaatamiseen ei tarvita lupaa. Ainoastaan poikasten kanssa liikkuvien emojen ampumisessa on rajoituksia.

Varsinkin laumoissa villisiat tekevät paljon vahinkoa metsissä.

–Villisika pelkää kyllä ihmistä, mutta jos se kokee esimerkiksi, että sen poikasia uhataan, silloin se voi olla vaarallinen. Se on hirveäkin vaarallisempi. Karju saattaa tulla ihmistä kohti ja nostaa torahampaansa ylös jalkojen kohdalla. Siinä voi käydä huonosti, jos torahampaat osuvat valtimoon, Viikilä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset