Turvetta nousi ennätysmäärät - Uutiset - Merikarvia-lehti

Hellekesässä oli myös voittajia – Turvetta nousi kuivien kelien takia ennätysmäärät

Kuiviketurpeellla on nyt kysyntää. Merikarvian Kotonevalla on jyrsitty ja otettu talteen turvetta jo 1980-luvun alusta alkaen.

3.9.2018 6:15

Kulunut kesä oli poikkeuksellisen kuiva. Sama kuivuus, mikä haittasi viljojen kasvua, mahdollisti poikkeuksellisen hyvälaatuisen ja suuren kuiviketurvetuotannon koko maassa. Ennätyksellinen kuiviketurvesato paikkaa nyt monin paikoin kuivuuden aiheuttamaa olkipulaa. Vapon kuiviketurvetuotanto kaksinkertaistui edellisvuodesta.

Vapo-konsernin eläinkuivikkeista vastaavan Ari Huunosen mukaan kulunut kesä oli erittäin tervetullut poikkeus muutaman viimevuoden tuotantokausiin. Sateisten kesien jälkeen kuiviketurpeesta on ollut pulaa erityisesti Itä-Suomessa ja Etelä-Savossa.

–Asetimme tälle kaudelle normaalia korkeammat tuotantotavoitteet kuiviketurpeille ja nyt voimme tyytyväisinä todeta, että tavoitteet toteutuivat. Nyt meillä on tarjota kuiviketurvetta lyhyiden kuljetusmatkojen päästä joka puolella Suomea. Ja mikä parasta kuivikkeen laatu on tällaisen kesän jälkeen poikkeuksellisen hyvä. Parhaimmillaan yli neljännes kaikesta tuotetusta turpeesta on ollut kuiviketurvetta, Huunonen sanoo.

Kaikkiaan Vapon kuiviketurvetuotanto oli kuluneella tuotantokaudella Suomessa yli miljoona kuutiometriä, kun se edellisvuonna jäi 500 000 kuutiometriin.

Huunosen mukaan kuiviketurpeen hyvät ominaisuudet, kuten sen antiseptisyys, erinomainen nesteen imukyky ja ominaisuus eliminoida ammoniakin hajua, ovat asiakkaiden keskuudessa hyvin tiedossa. Sen sijaan vähemmälle ovat viime aikoina jääneet turvekuivikelannan ominaisuudet maanparannusaineena ja peltojen kasvukunnon säilyttäjänä kuivinakin vuosina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset