Kesämökin voi saada syksyllä edullisesti - ”Venäläiset myyvät nyt mökkejään pois” - Uutiset - Merikarvia-lehti

Kesämökin voi saada syksyllä edullisesti - ”Venäläiset myyvät nyt mökkejään pois”

Suomen Kiinteistövälittäjien toimitusjohtajan Jussi Mannerbergin mukaan saaressa sijaitsevan mökin voi saada nyt hyvällä hinnalla.

14.10.2018 13:53

Nyt on mainio aika lähteä mökkiostoksille. Vilkkaan kesäsesongin jälkeen tarjontaa ympäri maata on hyvin ja hinnat ovat tulossa alaspäin.

–Jos itse ostaisin nyt mökkiä, niin syksyllä ostaisin. Kun kysyntä kesän jälkeen laskee, mökin voi saada halvemmalla. Hinta on aina suhteessa kysyntään, sanoo toimitusjohtaja Jussi Mannerberg Suomen Kiinteistövälittäjistä.

Mannerbergin mukaan mökkikaupassa näkyy vahvasti sään vaikutus. Kesän 2017 huonot säät tekivät mökkikaupasta hiljaisemmat ja moni myyjä piti mökkiä viime vuonna myynnissä yli talven. Hiljaisen kauden jälkeen sesonki alkoi keväällä 2018 tavallista aikaisemmin.

–Tänä vuonna kaupan määrä on kasvanut ja kysyntä noussut. Kesällä kauppa vilkastui entisestään aurinkoisten kelien vuoksi, ja sesonki on edelleen käynnissä, minkä vuoksi ostajilla on edelleen valinnanvaraa. Kauppoja on hyvä tehdä nyt!

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus odottaisi jopa pidemmälle syksyyn. Brotheruksen mukaan hinnat ovat halvimmillaan pimeinä aikoina. Hän arvioi, että tällöin mökin voi saada jopa 5-10 prosenttia edullisemmalla hinnalla kuin kesäaikana.

–Kaikista vähiten ostajia on liikkeellä joulu- ja tammikuussa. Talvikautena myyjät joutuvat tinkimään hinnasta, jolloin kohteita voi saada halvemmalla.

Hän vertaa mökkimarkkinoita omakotitalojen kauppaan. Vilkkain ostajakunta on liikkeellä keväästä aina juhannuksen alkuun asti. Hinnat laskevat syksyn edetessä.

–Voisin kuvitella, että mökkien ostajat ovat aktiivisempia kesällä, kun taas syksyn edetessä kysyntää on vähemmän ja myyjät ovat valmiita pudottamaan hintoja.

Saarimökki on nyt edullinen

Syksyn etuna on, että hiljaisempana aikana voi bongata parempia tarjouksia sekä neuvotella hinnasta.

–Hyviä löytöjä voi tehdä etenkin, jos on liikkeellä pienemmällä budjetilla. Erityisesti sisämaassa sijaitsevia saarimökkejä voi nyt saada hyvällä hinnalla, Mannerberg kertoo.

Saarimökillä voi olla kaunista rantaviivaa mutta venematka arveluttaa joitakin ostajia. Kuivamaalla sijaitsevissa lautamökeissä tai niin sanotuissa mummonmökeissä on Mannerbergin mukaan ostajan markkinat. Etenkin niitä voi saada edullisemmin.

–Niiden hinta on alhaisempi kuin monet omistajat ymmärtävät, sillä moni haluaa luopua niistä yhä kasvavissa määrin.

Mannerbergin mukaan kuvaavaa on, miten kuivamaan mökkien tilanne on muuttunut kymmenessä vuodessa. Aiemmin kahdeksan kymmenestä mökistä meni perittäväksi, nyt kahdeksan kymmenestä menee myyntiin. Uusi sukupolvi jahtaa mukavuuksia, mikä myös näkyy niiden hinnoissa.

–Mukavuuksilla varustetut rantamökit ovat pysyneet aika lailla samoissa hinnoissa viime vuosina, hän sanoo.

Mukavuuksilla varustetut, halutut mökit sijaitsevat usein autotien päässä, ja niillä on rantaviivaa. Isoin kysyntä on etenkin etelärannikon ja Hämeen seudun kohteilla, jotka kiinnostavat pääkaupunkiseutulaisia.

Haluttu rantatontti vai halpa mummonmökki?

Mannerbergin mukaan rantamökki eteläisemmässä Suomessa maksaa helposti vähintään 200 000 euroa, vaikkakin maan keskiarvoinen hinta pyörii 100 000 paikkeilla. Halvempiin hintoihin voi kuitenkin syksyllä päästä.

–Jos mökistä löytyy kaikki mukavuudet sähköstä veteen, siinä on jätevesijärjestelmä sekä ranta, erittäni hyvä diili pyörii 150 000 euron kieppeillä. Toki jos haluaa mökkitontin suuren järven, kuten Saimaan rannalta, täytyy olla valmis maksamaan enemmän sanoo kiinteistönvälittäjä Niko Laamanen LKV SaimaaFinlandista.

Laamasen mukaan mukavuudet sisältävä rantamökki on kaikista halutuin. Moni haluaa veden, sähkön, oman kaivon, jätevesijärjestelmän, tietyn ilmasuunnan ja mahdollisuuden ajaa mökille tekemään vaikka etäpäivää.

–Arvoa nostaa vielä se, jos mökki sijaitsee korkeintaan parin tunnin ajon päässä isommasta kaupungista.

Laamasen mukaan hyvän mummonmökin kuivamaalta voi saada jopa muutamalla kymmenellä tuhannella. Kokoa tämän hintaiselta kohteelta voi odottaa alle 50 neliötä, mikä on suurin piirtein maan mökkien koon keskiarvo eli 49 neliötä. Hyvässä kuivamaan kohteessa on myös iso tontti ja hyvin hoidettu pihapiiri, joka mahdollistaa vaikkapa mansikoiden viljelyn.

–Jos on rahkeita matkustaa pidemmälle, Pohjois-Suomesta ja Lapista rantapaikan pienemmän järven lipeiltä voi saada jopa 100 000 eurolla. Moni myyjä on valmis neuvottelemaan syksyisin hinnasta, koska he eivät halua, että mökki jää talveksi rasitteeksi, Laamanen sanoo.

Hintaan vaikuttavat erityisesti mökin ikä, tontin sijainti ja peruskorjaustarve. Kysyntä ja hinnat laskevat huomattavasti, kun kasvukeskukseen on viiden tunnin ajomatka. Lentokentän läheisyys voi kuitenkin lisätä kysyntää ja siten nostaa hintaa.

Pimeydessä silmät tarkkana

Kohteen ostamisessa syksy- ja talviaikana on kuitenkin kääntöpuolensa.

–Toisaalta kohteen voi saada edullisesti, mutta haasteena on, saako siitä pimeässä ja mahdollisesti lumisessa ympäristössä aitoa kuvaa, Brotherus sanoo.

Pimeällä säällä tonttia pitääkin tutkia erityisen tarkasti, ja sitä kannattaa käydä katsomassa esimerkiksi viikonloppuisin päiväsaikaan. Osto mahdollistaa kunnostuksen kevätaikaan.

–Syksykaupoissa isoin hyöty on varmasti hintatekijä, mutta jos ostaa kunnostuskohteen, mökkiä voi hoitaa kevätaikana kuntoon ennen kesää.

Myös Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajan Tuomas Tyrskyn mukaan syksy on otollinen ajankohta ostaa mökkejä. Hän kuitenkin kehottaa olemaan tarkkana pihapiirin ja rakennuksen kunnon suhteen.

–Kannattaa huomioida mökin ja pihan yleinen siisteys ja miten kunnossapito on hoidettu. Erityisesti rännit kannattaa katsoa ja tarkistaa, onko hajonneiden tilalle laitettu uutta.

Laamanen on samoilla linjoilla.

–Huonokuntoisen pihan riskinä on, että mökin rakenteet ovat kärsineet. Tarkista ulkoseinien ja myös katon kunto. Monet ostajat eivät myöskään muista tontin ilmansuunnan merkitystä.

Tarkista siis, mihin suuntaan ranta, mökin piha tai terassi avautuu. Lisäksi Tyrsky kehottaa tutustumaan rakennusoikeuksiin ja tontin rasitteisiin huolella.

–Jos tontilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta, se nostaa arvoa. Kannattaa myös varmistaa, kuuluuko tonttiin rasitteita, kuten läpikulkuoikeus, veneoikeus, maavuokra tai kalastusoikeus.

"Kohtuuttomia ei pyydetä”

Mökkimarkkinoilla näkyy useita trendejä, kuten mukavuudenhalu ja tarve asettua lähelle kotikaupunkia. Brotherus mukaan yksi tämän hetken ilmiöistä on, että ennen vakituisessa käytössä olleista asunnoista muuttuu vapaa-ajan asuntoja.

–Tämä ilmenee niin sanotuilla muuttotappioalueilla Etelä-Savossa ja Kainuussa - kunnilla ja alueilla, joissa väki vähenee. Siellä entisen sukupolven asuinkodeista tulee perillisten vapaa-ajanviettopaikkoja.

Tyrskyn mukaan mökkikauppa on rinnastettavissa asuntokauppaan ja viime vuosina mökkien hinnat ovat eriytyneet alueellisesti.

–Mökkien hinnoissa näkyy myös, että kohtuuttomia ei pyydetä enää. Myyjien hintaodotukset ovat tulleet realistisemmiksi eli lähemmäs kauppahintaa, Tyrsky sanoo.

Brotherus sanoo, että yksi tekijä hintojen laskuun esimerkiksi Itä- ja Kaakkois-Suomessa liittyy venäläisten tekemiin kauppoihin.

–2010-luvun alussa venäläiset ostivat tontteja ja mökkejä erityisesti Etelä-Savosta ja Kaakkois-Suomesta, jolloin hinnat nousivat. Viimeisen parin vuoden aikana he ovat nyt myyneet kohteita pois.

Muita tekijöitä ovat talouskriisi ja toisaalta se, että uudet sukupolvet eivät välttämättä kaipaa mökkejä, vaan matkustelevat ulkomailla, minkä vuoksi kysyntäkin on pudonnut.

–Nuoremmat ikäluokat eivät edelleenkään halua matkustaa mökin vuoksi pitkiä matkoja. Ihannesijainti on yhden tai korkeintaan kahden tunnin ajomatkan päässä kotikaupungista. Hyväkuntoisuus on myös tärkeä tekijä: lomalla halutaan lomailla eikä käyttää sitä kunnostustöihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset