Merikarvialaisten suuresti arvostama poliitikko on menehtynyt - Uutiset - Merikarvia-lehti

Merikarvialaisten suuresti arvostama poliitikko on menehtynyt

Kauko Juhantalo eduskunnassa pitkän kansanedustajauransa loppumetreillä keväällä 2019

27.4.2020 9:22

Arvostettu satakuntakuntalaispoliitikko, seitsemän kauden kansanedustaja ja voimakas keskustavaikuttaja Kauko Juhantalo on kuollut. Kuollessaan Juhantalo oli 77-vuotias.

Juhantalo puhui hyvin avoimesti sairaudestaan.

Hänelle tehtiin syksyllä pallolaajennus sydämen toimintahäiriön takia, ja sen jälkeen tehdyssä tarkastuksessa häneltä diagnosoitiin syöpä.

Juhantalo oli Kankaanpään ja koko Pohjois-Satakunnan poliittinen pitkäaikainen vaikuttaja niin omassa kotikaupungissaan, koko maakunnassa ja valtakunnallisesti.

Erityisesti Juhantalo piti huolta hänelle rakkaan Pohjois-Satakunnan asioista. Urallaan hän ajoi maakunnan pohjoisosan asioita saaden aikaan seudulle aineellista hyvää. Juhantalon ansioksi luetaan Kankaanpään kuntoutuskeskuksen olemassaolo. Hänen katsotaan vaikuttaneen myös taidekoulun ja varuskunnan säilymiseen Kankaanpäässä.

Merikarvialla Juhantalo oli erittäin suosittu ja arvostettu poliitikko. Useimmissa eduskuntavaaleissa juuri Juhantalo oli paikkakunnan ääniharava.

Alkujaan grilliyrittäjänäkin toiminut, oikeustieteen kandidaattina omaa asianajotoimistoa Kankaanpäässä pyörittänyt Juhantalo valittiin kansanedustajaksi seitsemän kertaa. Edes se, että Juhantalo tuomittiin vuonna 1993 kauppa- ja teollisuusministerinä ominaisuudessa lahjusten vaatimisesta valtakunnanoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen, ei karauttanut miestä poliittisella urallaan karille. Eduskunnasta erotettu Juhantalo palasi riemusaatossa Arkadianmäelle eduskuntavaaleissa 1995 6 580 äänellä. Innokkaimmat kannattajat kutsuivat Kankaanpäätä Kaukon lempinimen mukaan jo "Kakelandiaksi".

Juhantalo jätti eduskunnan vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Sitä edelsi varsin avoin tunnustus pettymyksestä nykyiseen politiikanteon malliin.

–  Eduskunnassa tehdään äärettömän tärkeää työtä. Siellä laaditaan valtion budjetti ja säädetään lait. Nyt tuntuu siltä, että työn yli nousee politiikan hulihumppa. Julkisuuspeli ja toisten nokittaminen vähentää kansanedustajien ja eduskunnan työn arvostusta. Asioiden hoitoon sekoittuu kiire, pinnallisuus ja teatraalisuus, totesi Juhantalo vaaleja edeltävänä syksynä ja moitti etenkin sosiaalisen median vaikutuksia eduskuntatyöhön

–  Sosiaalinen media on muuttanut koko työnkuvaa. Keskustelu janoaa joka päivä uutta riistaa revittäväksi, totesi Juhantalo, mutta jätti uransa valtakunnanpolitiikassa pää pystyssä eikä katkerana.

Juhantalo oli Kankaanpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja toimi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Luottamustehtäviä hänelle kertyi vuosien varrella suuri määrä. Hän toimi muun muassa Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajana, Satakunnan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana ja esimerkiksi kankaanpääläisen Vatajankosken Sähkö Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Kauko Juhantalo oli niin omassa siviilielämässään kuin poliittisessa toiminnassaan erittäin hyvä verkostoituja. Hänellä oli erittäin laaja ystäväpiiri ja hänet tunnettiin hyväntuulisena ja nopeaälyisenä seuramiehenä, jolle oli luontaista tulla toimeen kaikkien kanssa.

Kauko Juhantalo Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa keväällä 2002 60-vuotissyntymäpäiväjuhliensa merkeissä.

Päivitetty 12.45: Kauko Juhantalo oli kuollessaan 77-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos