Tutkimus: Pfizerin ja Biontechin rokote estää tartunnan lähes 90-prosenttisesti - Uutiset - Merikarvia-lehti

Tutkimus: Pfizerin ja Biontechin rokote estää tartunnan lähes 90-prosenttisesti

Lääkeyritykset ovat tehneet tutkimusta Israelin terveysministeriön kanssa.

Kuvituskuva­

22.2. 17:00

Lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä julkaistiin perjantaina tutkimustulokset Pfizer- ja Biontech-yhtiöiden koronarokotteen suojatehosta.

Sen perusteella rokote antaa noin 85 prosentin suojan sairastumiselta ensimmäisen rokotuksen jälkeen.

Rokote siis estää rokotettua sairastumasta koronavirustautiin. Nyt on selvinnyt, että rokote pystyy torjumaan tehokkaasti myös viruksen leviämistä.

Sunnuntaina muun muassa saksalainen Der Spiegel ja amerikkalainen Bloomberg kertoivat, että vielä julkaisemattoman israelilaistutkimuksen mukaan Pfizerin ja Biontechin rokote estää tartunnan saamisen kahden rokotuskerran jälkeen 89,4 prosentilla rokotetuista.

Rokote pystyy siis estämään koronavirustartunnan lähes 90-prosenttisesti. Lisäksi rokote saattaa estää oireettomia kantajia levittämästä virusta.

Tutkimustulos avaa tietä koronavirusepidemian takia asetettujen rajoitusten poistamiselle, sillä rajoituksilla on juuri pyritty estämään tartuntojen leviäminen.

Tutkimus on tehty yhteistyössä kahden lääkeyrityksen ja Israelin terveysministeriön kanssa, mutta sen tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimuksessa ovat mukana kaikki kaksi rokoteannosta saaneet. Toisesta rokotuskerrasta piti olla vähintään seitsemän vuorokautta.

Lähes puolet Israelin väestöstä on saanut vähintään ensimmäisen annoksen rokotetta. Maa aikoo saada rokotettua kaikki yli 16-vuotiaat maaliskuun loppuun mennessä.

Koronavirusrokotukset alkoivat Israelissa joulukuussa. Helmikuun alkupuolella julkaistun tutkimuksen mukaan rokotukset ovat vähentäneet oireellisten tartuntojen määrää 94 prosenttia ja vakavien tautimuotojen määrää 92 prosenttia. Tutkimuksessa verrattiin rokotettuja rokottamattomiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset