Tutkimus: Lehmän ruokkiminen pienellä määrällä merilevää voi vähentää tuntuvasti metaanipäästöjä - Uutiset - Merikarvia-lehti

Tutkimus: Lehmän ruokkiminen pienellä määrällä merilevää voi vähentää tuntuvasti metaanipäästöjä

Lehmän aineenvaihdunnassa syntyi 82 prosenttia vähemmän metaania, kun rehuun lisättiin pieni määrä merilevää viiden kuukauden ajan.

Lehmiä maatilalla Urjalassa.

27.3. 10:45

Lehmien ruokkiminen merilevällä on yksi keino vähentää niiden aineenvaihdunnassa muodostuvia kasvihuonekaasuja, jotka lämmittävät ilmastoa.

Asia ilmenee tuoreesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, josta uutisoi muun muassa brittiläinen The Guardian -lehti.

Tutkijat panivat pienen määrän merilevää karjan rehuun viiden kuukauden ajan ja huomasivat, että uudenlainen ruokavalio vähensi lehmien tuottamaa metaanin määrää 82 prosenttia.

Merileivän vaikutusta lehmän metaanin tuotantoon on tutkittu aiemminkin. Yhdysvaltalaislöydös perustuu aikaisempaan tutkimukseen, jonka mukaan merilevä voisi vähentää lehmien metaanin tuotantoa lyhyemmällä aikavälillä.

Plos One -tiedelehdessä keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan merileväruokavaliosta on hyötyä myös pitkällä aikavälillä.

– Meillä on nyt vankkoja todisteita, että merilevä karjan ruokavaliossa vähentää tehokkaasti kasvihuonekaasuja, eikä teho vähene ajan myötä, sanoi tutkimusryhmään kuulunut maatalouden tutkija Ermias Kebreab Kalifornian yliopistosta.

Lehmä tuottaa ilmastoa lämmittävää kaasua metaania, kun sen syömä rehu ”käy” vatsan lämpimässä nesteessä yhdessä mikrobien kanssa.

Metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista ja lähes 30 kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidi, vaikka sen vaikutus on lyhytkestoisempi. Lehmä tuottaa metaania noin 250–800 litraa päivässä.

Tutkimusten mukaan Asparagopsis taxiformis -niminen merilevä voi osaltaan ehkäistä lehmien metaanipäästöjä.

Tutkijoiden mukaan seuraava haaste on saada maatiloille tarpeeksi kyseistä merilevää, jonka tarjonta on toistaiseksi ollut riittämätöntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset