Ikääntynyt sai Satakunnassa apteekin lääkejakelussa väärät lääkkeet ja kuoli – ilmoituksia myös epäillyistä lievemmistä tapauksista

Apteekin koneellisen lääkepussituksen poikkeama on tapahtunut Satakunnassa, mutta paikkakuntaa ei kerrota.

Tutkittavana ollut poikkeama tapahtui lääkejakelussa.

10.3. 17:15

Satakunta

Satakunnan hyvinvointialue on aloittanut tutkinnan apteekin koneellisen lääkejakelun poikkeamasta helmikuun loppupuolella. Tutkinta liittyy tapaukseen, jossa henkilö menehtyi.

Onnettomuustutkintakeskus on myös käynnistänyt asiassa tutkinnan, jonka tutkinnanjohtajana toimii sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Hanna Tiirinki. Tutkinnassa selvitetään kotihoidossa olleen asiakkaan kuoleman yhteyttä lääkejakeluun.

Tiiringin mukaan lääkejakelua koskevia ilmoituksia on tullut kuluvan kevään aikana useampia, mutta yhtä tapausta lukuun ottamatta niitä ei ole todettu vakaviksi.

Tutkinnassa keskitytään apteekin annosjakelupalveluun ja laajemmin lääkitysturvallisuuteen liittyviin prosesseihin.

”Paikkakunnasta emme anna muuta tietoa kuin, että kyseessä on Satakunta.”

Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden toimialuejohtaja Jaana Männikkö ei voi kommentoida, onko kyseessä ollut inhimillinen virhe vai järjestelmän häiriö lääkejakelutilanteessa.

”Siitä meillä ei ole tarkkaa tietoa. Ilmeisesti koneellisessa jakelussa on tapahtunut inhimillinen virhe. Sitä selvitetään.”

Männikön mukaan apteekeissa on tarkka seuranta lääkejakelun toimivuudesta.

Hyvinvointialue ilmoitti tapahtuneesta Onnettomuustutkintakeskukselle (OTKES) ja asiasta tiedotetaan myös Avia ja Valviraa.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaryhmän johtajaksi nimetään LT Alpo Vuorio ja kirjoittavaksi tutkijaksi FM Kari Ylönen, tutkintaryhmän jäseniksi LT Päivi Porkka ja OTK, varatuomari Jari Kotimäki. Tutkinnanjohtaja on sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Hanna Tiirinki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos