Äidinkielen kokeessa piti tulkita henkilöjä niin ökyoloissa kuin ihmissuhteita laulujen sanoissa

Merikarvian abiturientit tulkitsivat lukutaidon kokeessa myös koronakolumnin antia.

Äidinkielen ensimmäinen osa koettu. Emma Niittyniemi, Anna-Liina Haukijärvi ja Laura Kallio jakoivat kokemuksia lukutaidon yo-kokeen jälkeen. Oikeita tulkintoja teksteistä he eivät aikoneet käydä netistä kaivelemassa.

14.3. 17:07

Mitä kirjoittaisit suomenruotsalaisesta naisesta linnassa. Mitä kaikkea hänen vaatteista, olemuksesta saisit irti. Entä jos tulkitsisit koronapandemiaa analysoivaa kolumnistia niin kuin merikarvialainen Emma Niittyniemi.

”Alkukankeuden jälkeen alkoi luistaa”, kuvaili ensimmäisen yo-kokeen jälkeisiä tunnelmia Merikarvian lukion abiturientti Laura Kallio.

Mielenkiintoinen aihe saattoi äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeessa olla laulujen sanojen tulkinta, kun näkökulma oli niiden tuottamassa maailmankuvassa. Henkilöiden välisiä suhteita tässä kokeen osassa pääsi tulkitsemaan monesta näkökulmasta.

”En kyllä aio käydä katsomassa, mitä näkökulmia olisi pitänyt huomioida ja miten viitata aineistoon oikein”, tytöt huokasivat yhteen ääneen.

Reilun viiden tunnin puurtamisen ohessa Anna-Liina Haukijärvi ja kaverit kertoivat napsineensa karkkeja, pähkinöitä ja viinirypäleitä pastasalaatin ja voileipien kera.

Hyvää kirjoituspäivää abit odottivat myös perjantaille, jolloin edessä on äidinkielen tekstitaidon koe. Torstaiksi Emma Niittyniemi valmistautui myös englannin lyhyen oppimäärän kirjoittamiseen.

Tiistaina kello 18 jälkeen YLE:n abitreenit-sivustolla oli mahdollisuus kuunnella, mitä näkökulmia lukutaidon kokeeseen toivat YTL:n asiantuntija Olli Löytty, äidinkielen lehtori Tiia Heikkinen sekä lukiolaisten edustajana Eeva Ylikoski.

Yo-kokeet jatkuvat ensi viikolla pitkän vieraan kielen, matematiikan ja reaalin kokeella. Kolmannella viikolla edessä on vielä toinen kotimainen kieli ja reaalin toinen osa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos