Marjo Keski-Heikkilä

MERIKARVIA Ateriapalvelu kotiin kuljetettuna koskee Merikarvialla 60 asiakasta. Kiilarinteeltä ruoka-annoksia lähtee lämpölaatikoissa kylien asiakkaille päivässä 25–50 annosta ja pääsääntöisesti ruoka luvataan Porin perusturvasta ruoka-aikaan.

Yllä oleva kuva sai Merikarvia-lehden facebookissa somettajat puolustamaan vanhusten aterioita ja ruuan laatua. Kuvan ateriaa ei olisi kommentoijien mielestä saanut verrata peruslounaaseen. Ruuan kattamiseen ei ole ohjeistusta, mutta asiakas saa toivoa.

Miten kuljetukset hoidetaan, vs. vanhuspalveluiden päällikkö Pirjo Mäkilä Porin perusturvasta?

–Posti kuljettaa ateriat neljällä autolla. Viikonloppuateriat toimitetaan kylminä perjantaina.

Mitä ruoka-ateria maksaa?

–Kotiin kuljetettuna lämmin ateria on 8 ja kylmä ateria 7 euroa.

Kauanko ruoka pysyy hyvänä?

–Aterioiden lämpötilaa seurataan laitteilla, jotka mittaavat ateriakomponenttien lämpötiloja kuljetuksen aikana. Ateriat pysyvät lämpiminä noin pari tuntia.

Voiko ruuan syödä myöhemmin?

–Lämpimät ateriat tulee nauttia niiden saapuessa. Kylmät ateriat voi laittaa jääkaappiin. Kylmiin aterioihin on merkitty viimeinen käyttöpäivä.

Miten ruoka-annoksen ”hikoilu” kelmun alla voidaan estää?

–Jos tässä puhutaan kuumista aterioista, niin niiden hikoiluun ei voida vaikuttaa. Kuumasta tuotteesta erittyy höyryä, joka sitten ehkä tiivistyy kanteen. Kylmissä aterioissa saattaa joskus tapahtua pientä hikoilua säilytyksen aikana.

Pakataanko ateriat aina näin?

–Pakkaus on sama kaikilla. Ateriat pakataan lämpölaatikoihin ja kertakäyttöastioihin. Kertakäyttöastiat ovat hygieenisiä.

Millaista palautetta saatte?

–Asikastyytyväisyyskyselyn tulosten perusteella yleisesti aterioihin oltiin tyytyväisiä. Tutkittavana oli maku, ruokailuajankohta, rakenne ja ruokalajit. Keittiölle ei tule suoraa palautetta, koska asiat hoituvat kotihoidon kautta. Jos tulee palautetta, se välitetään keittiölle.

Kuinka suunnitelmallisesti vanhusten ruokahuoltoa kehitetään?

–Yhteistyöpalaverit Porin perusturvan ja Merikarvian ateriapalveluiden tuottajan kanssa pidetään ja tehdään asiakaskyselyt. Kuuden viikon kiertävät ruokalistat ja ravintoarvot menevät perusturvan edustajille tiedoksi. Juhlapyhien aterioista sovitaan yhteisesti. Mielestäni lähtökohtaisesti ruokahuolto on hyvällä tasolla.

Miksi kyseistä kuvaa ei olisi saanut julkaista?

–En ole kuullut, että kukaan olisi kieltänyt kuvan julkaisemista. Itseäni harmitti jutun (facebook) negatiivinen kommentointi kotiaterioista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio