Kristiina Dyer

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot salliva laki astui voimaan maaliskuun alussa. Uudesta laista huolimatta Suomen kirkko suhtautuu edelleen kielteisesti homo- ja lesboparien vihkimiseen.

Samaa mieltä on suurin osa Pohjois-Satakunnan kirkkoherroista. Kielteisesti homoparien vihkimiseen suhtautuvat Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen, Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttoora, Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerma, Siikaisten kirkkoherra Olavi Ervasti ja Jämijärven kirkkoherra Jorma Pitkänen.

Myös Merikarvian kirkkoherra Tom Broberg on lähtökohtaisesti sitä mieltä, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

–Jos kirkko olisi uskollinen Jumalan Sanalle, se pitäisi kiinni luomisjärjestyksen mukaisesti miehen ja naisen välisestä avioliittokäsityksestä, Broberg sanoo.

Hän on kuitenkin valmis noudattamaan kirkon ohjeita, mikäli kirkko tulevaisuudessa sallii homoliittojen vihkimisen kirkoissa.

–Olen vakaasti sitä mieltä, etten voi kirkkoa jättääkään, vaikka se tulevaisuudessa tullee hyväksymään avioliittolain seuraukset omiin käytäntöihinsä. Kun kirkossa on jo pitkään näkynyt varhaisen dementian oireita, on sitä tuettava hylkäämiseen sijaan ja hoivattava siinä, missä voidaan.

Kirkkoherraa harmittaa, että edes ihmisen sukupuolesta ei pian enää uskalla puhua.

–Ennen kaikkea surettaa tässä surettaa se, miten uusi avioliittolaki tulee heijastumaan kouluihin, joissa ei enää tulla opettamaan raamatullista perheen mallia edes siltä osin, että perheessä olisi normaalisti isä ja äiti. Jotkut opettajat pelkäävät jo jopa tytöistä ja pojista puhumista, kun sukupuolinen identiteetti halutaan hämärtää.

Selvästi jyrkemmin asiaan suhtautuu Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen. Hän ei suostuisi vihkimään homoja, vaikka kirkko vaatisi sitä.

–En voisi silloinkaan vihkiä homoja. Joutuisin eroamaan virastani, jos kirkko velvoittaisi kaikki papit vihkimään homoja. Pelkään, että kehitys vie siihen suuntaan, että meitä konservatiivisia pappeja ei kirkossa enää tulevaisuudessa suvaita, hän arvioi.

Pohjois-Satakunnan seurakunnista löytyy kolme kirkkoherraa, jotka vihkisivät homoja, mikäli kirkko sen sallisi. He ovat Honkajoen kirkkoherra Johan Lampinen, Lavian kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala ja Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen. Vastoin kirkon virallisia ohjeita he eivät kuitenkaan ole valmiita toimimaan.

–Tämä virkani ei ole yksityisasiani, vaan tässä tehtävässä on mielestäni noudatettava piispan ohjeita. Jos yksin saisin päättää, olisin ilman muuta valmis vihkimään homopareja, Anna-Kaisa Hautala sanoo.

Samaa mieltä on Johan Lampinen.

–Eihän homous ole synti. Jotkut syntyvät homoiksi. He eivät voi asialle mitään. Jotkut valitsevat homouden. Ei siinäkään ole mitään pahaa. Jumalan lapsia me kaikki olemme. Kyllä maailmassa on paljon suurempiakin ongelmia, Lampinen pohtii.

Hän on avautunut näkemyksistään julkisesti jo aikaisemmin. Satakunnan Kansassa julkaistun haastattelun jälkeen hän kertoo saaneensa monenlaista palautetta seurakuntalaisilta.

–Eräskin seurakuntalainen tuli luokseni silmät vihaa leiskuen ja ilmoitti eroavansa kirkosta näkemysteni takia. Harvemmin nämä kiihkoilijat itsekään niin puhtaita pulmusia ovat esimerkiksi omassa avioliitossaan. Aikamoisia tarinoita sisältää raamattukin. Siellähän puhutaan esimerkiksi useista jalkavaimoista, joita miehillä saattoi olla. Tällaista touhua en hyväksy.

Kirkolliskokous käsitteli viimeksi toukokuun alussa avioliittokäsityksen laajentamista koskevaa edustaja-aloitetta. Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous päättää ryhtyä valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Aloitteessa ehdotetaan myös omantunnon vapauden periaatetta niin, että perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville turvataan mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti.

Aloitteen tekijät pitävät tärkeänä, ettei avioliittokysymyksestä tule kirkon ykseyttä jakavaa tekijää. Tavoitteena on löytää ratkaisu, joka takaa omantunnon rauhan eri näkemyksien edustajille. Aloitteen oli allekirjoittanut 22 kirkolliskokousedustajaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017.

Lain mukaan samaa sukupuolta olevat aviopuolisot voivat adoptoida lapsen yhdessä.

Aikaisemmin adoptio ei ollut mahdollista rekisteröidyssä parisuhteessa, koska adoptiolain mukaan vain aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä.

Myös siviilivihkimisen kaava muuttui siten, että sanat aviovaimo ja aviomies on korvattu sanalla aviopuoliso.

Lain mukaan lapsen uskonnollisesta asemasta päättävät hänen huoltajansa yhdessä.

Aiemmin äiti on voinut yksin päättää lapsen uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta, jos huoltajat eivät ole sopineet asiasta lapsen syntymän jälkeen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio