Huima hintaero sähkönsiirrossa Siikaisissa ja Porissa: Jopa tuhat euroa vuodessa

Vatajankosken Sähkö Oy ei peri asiakkailtaan edes maksimimäärää siirtomaksuja. Silti pientalon asukkaat Siikaisissa ja Merikarvialla maksavat maan kovinta hintaa.

Veera Korhonen
Huima hintaero sähkönsiirrossa Siikaisissa ja Porissa: Jopa tuhat euroa vuodessa

Lankosken Sähkö Oy uusii Lankosken voimalasta lähtevää runkojohtoa, mutta kysymys on edelleen ilmajohdoista. Toimitusjohtaja Markku Impolan mukaan yhtiön resurssit eivät riitä maakaapelointiin.

Harri AaltoSiikainen

Pientalojen asukkaat Siikaisissa ja Merikarvialla maksavat maan kalleinta hintaa sähkönsiirrosta.

Energiamarkkinaviraston kesäkuun tilastoista ilmenee, että pienen paikallisen sähköyhtiön Lankosken Sähkö Oy:n laskuttama sähkönsiirron verollinen keskihinta, 9,16 senttiä kilowattitunnilta, on Suomessa aivan omaa luokkaansa. Esimerkiksi paljon julkisuutta saaneet Carunan siirtohinnat ovat reilusti yli sentin halvempia kilowattitunnilta.

Sähkölämmitteisen pientalon sähkölaskussa tämä näkyy erittäin merkittävästi. Lankosken Sähkön omakotiasiakas Pohjois-Satakunnassa maksaa kulutuksne mukaisesta sähkönsiirrosta noin 600 euroa enemmän vuodessa kuin Pori Energian asiakas. Pori Energia Sähköverkot Oy:n siirtohinnat ovat maakunnan halvimmat.

Laskelma perustuu 18 000 kilowattitunnin vuosikulutukseen. Lankosken Sähkö laskuttaa tämän määrän sähkönsiirrosta 1 648,80 euroa ja Pori Energia 1 045,80 euroa. Sähkönsiirron perusmaksuista eroa kertyy vuodessa vielä noin 400 euroa lisää.

Ero on erittäin merkittävä, koska toisin kuin sähköenergian hintaa, kuluttaja ei voi kilpailuttaa siirtohintoja. Asiakkaan on maksettava, mitä sähköyhtiö pyytää.

Lankosken Sähköllä on vain hieman yli 3 000 asiakasta, joille yhtiö on rakentanut lähes 1200 kilometrin pituudelta sähkölinjoja. Mukana on myös linjojen vetämiselle hankalaa saaristoaluetta Siipyystä Merikarvian Trolssiin.

–Laaja verkko, mutta vähän sähkön käyttäjiä. Asiakasta kohden tulee hieman alle 400 metriä sähköjohtoa, ja se on aika paljon, toimitusjohtaja Markku Impola kiteyttää johtamansa yhtiön tilanteen.

Sähkönkäyttö yhtiön toimialueella on vähäistä, mutta kiinteät kulut raksuttavat koko ajan. Myös lakisääteiset yhteiskunnalliset velvoitteet painavat päälle. Impola nostaa esiin muutaman esimerkin.

–Sähköverkon toimitusvarmuusvelvoitteen tultua olemme investoineet vuosittain 700 000–800 000 euroa verkon parantamiseen. Lakisääteinen velvoite oli myös siirtyä etäluettavaan kulutuksen mittaukseen. Mittarien uusimiseen meiltä kului noin miljoona euroa, Impola kertoo.

Pakollinen menoerä tulee myös Carunan 110 kilovoltin alueverkkojohdon käytöstä maksettavasta siirtomaksusta. Kysymys on noin 10 kilometrin linjasta.

–Saamme sähköä vain Carunan verkon läpi. Maksut sen käytöstä ovat kaksin-, elleivät kolminkertaistuneet muutaman viime vuoden aikana Carunan ja Fingridin hinnankorotusten takia, Impola sanoo.

Energiavirasto tarkkailee erittäin tiukasti kuluttajilta perittävien sähkönsiirtomaksujen kehitystä. Energiayhtiöiltä vaaditaan tarkat tiedot pylväiden määristä, johdoista ja muuntajista alkaen. Tämän perusteella määritellään rajat siirtomaksuille.

–Edellisen neljän vuoden valvontajakson aikana meille kertyi alituottoa yli 2 miljoonaa euroa. Olisimme siis voineet periä asiakkailtamme tämän verran enemmän siirtomaksuja, jos olisimme laskuttaneet maksimimäärän, Markku Impola sanoo.

–Emme kuitenkaan halunneet tehdä näin. Jokin inhimillisyys pitää sentään olla. Perimme vain sen verran, että homma toimii ja velvoitteet pystytään hoitamaan.

Impola sanoo, etteivät yhtiön kuntaomistajatkaan ole vaatineet tuottoja.

–Kaikki raha, mikä yhtiöön tulee, palautuu takaisin verkostoon tai kuluu muuten toiminnan harjoittamiseen, hän korostaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio