Hyvä vinkki: Omalla aurinkosähköjärjestelmällä voi säästää ja jopa tienata

Puhdasta aurinkoenergiaa hyödyntämällä perheet voivat saada sähkölaskuunsa selvää säästöä.

Kirsi Rajala
Hyvä vinkki: Omalla aurinkosähköjärjestelmällä voi säästää ja jopa tienata

Viikilän Hevostilalla Peipussa on ollut aurinkopaneelit käytössä huhtikuusta alkaen. Omakotitalon asukkaat Henna ja Ville ovat huomanneet selvän eron sähkölaskussa jo kesän aikana. Talon katolla on 12 paneelia.

Kirsi RajalaMerikarvia

Aurinkosähkö kiinnostaa ympäri Suomea. Sata aurinkoista päivää enemmän -lauseella itseään markkinoivassa kunnassa aurinkoenergia ei ole vielä lyönyt ryminällä läpi. Sähköttömille mökeille aurinkopaneeleita on asennettu jo pitkään, mutta nyt selvänä nousevana trendinä on asentaa paneeleita omakotitaloihin, kertoo Merikarvialla asennustöitä tekevä Risto Lounasvaara.

–Vielä ei Merikarvialla ole näkyvissä mitään buumia, mutta varmaan se on sieltä tulossa. Paneeleista on kyselty paljon ja tarjouksiakin on jätetty, selittää Lounasvaara.

Aurinkoenergialla säästää rahaa.

–Riippuen käytöstä omakotitalossa voi vuoden aikana säästää noin 4000 kilowattituntia sähköä hyödyntämällä aurinkopaneeleita. Tällä hetkellä taloihin asennetaan pääasiassa kahta järjestelmää. Pienempi antaa parhaimmillaan energiaa kolme kilowattia ja suurempi viisi. Pienemmässä paketissa paneeleita katolle tulee 12 ja suuremmassa 20.

Paneelien paikka onkin useimmiten talon katolle.

–Paneelit vievät sen verran paljon tilaa, että katto on niille järkevin paikka.

Järjestelmän kustannukset määräytyvätkin pitkälti sen mukaan, millainen katto talossa on.

–Mitä loivempi katto, sitä helpompaa asennus on. Keskimäärin asennukseen menee kolme päivää, Lounasvaara kertoo.

Jos taitoa riittää, paneelit voi asentaa myös itse.

–Monet ostavat ja asentavat paneelit katolle itse ja me käymme kytkemässä paneelit sitten valtakunnan verkkoon.

Paneelit kannattaa laittaa katon aurinkoisimpaan kohtaan.

–Paneelit tuottavat sähköä koko valoisan ajan. Jotta hyöty olisi mahdollisimman suuri, kannattaa paneelit asettaa etelän ja lounaan väliin. Näin ne ehtivät kerätä kaiken mahdollisen valon, neuvoo Lounasvaara.

Kirsi Rajala
Paneeleista energia siirtyy invertteriin, joka muuttaa sähkön käyttökelpoiseksi.

Paneeleista energia siirtyy invertteriin, joka muuttaa sähkön käyttökelpoiseksi.

Omakotitaloissa sähköä ei saada varastoitua. Sähkö mitä asukas ei itse käytä, päätyy valtakunnan verkkoon. Sähköyhtiö maksaa siitä pienen korvauksen.

–Aurinkosähkö sopii sellaisille, joille sillä on oikeasti käyttöä. Paneeleista saa parhaan tehon irti, kun energiaa pystyy käyttämään silloin kun sitä tulee. Lapsiperheille jotka pesevät monta koneellista pyykkiä päivässä, aurinkosähkö on hyvä valinta.

Lounasvaara uumoilee aurinkoenergian suosion kasvavan.

–Kysyntä nousee samaa tahtia, kun sähkön hinta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio