Kolumni: Ihmisen arvo

Soile Heikintalo
Kolumni: Ihmisen arvo
Kristiina Dyer

Laajalti hyväksytty käsitys on, että jokaisella ihmisellä on ihmisarvo. Useimpien yhteiskuntien moraalisena tavoitteena on, että kaikkia ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Tähän periaatteeseen perustuu esimerkiksi oikeuskäytäntö.

Aina ja kaikkialla tämä ei ole pätenyt. Esimerkiksi natsit teurastivat suuren joukon ihmisiä, koska he eivät nähneet heillä minkäänlaista ihmisarvoa. Suomessa puolestaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kyseenalaistanut ihmisarvon merkityksen.

Hän ei löydä sellaista tieteellistä perustetta, jolla ihmisarvo voitaisiin perustella, mutta eihän ihmisarvo perustukaan mihinkään tieteelliseen faktaan. Kyseessä on moraalinen valinta. Luonnostaan ihmiset eivät ole keskenään tasa-arvoisia, mutta mielestäni hyvän yhteiskunnan tärkein tavoite on juuri se, että kaikin keinoin tavoitellaan ihmisten välistä tasa-arvoa.

Jussi Halla-ahon ajatukset muistuttavat ajoista, jolloin viidakon laki ohjasi ihmisten toimintaa. Toisaalta ne tuntuvat hyvin tutuilta myös nykyisen markkinatalouden aikoina.

Nykypoliitikkojen puheita kuunnellessa vaikuttaa usein siltä, että ihmisarvolla ei aina ole kovin suurta merkitystä päätöksiä tehdessä. Tärkeimmäksi päätöksiä ohjaavaksi tekijäksi näyttää monessa tapauksessa tulevan se, onko ratkaisu taloudellisesti tuottoisa.

Markkinatalouden maailmassa yleisen ihmisarvon sijaan keskiössä on ihmisen välineellinen arvo. Niin kauan kuin hän on yhteiskunnan ja yritysmaailman kannalta tuottava yksilö, hän on arvokas.

Työmarkkinoilla työntekijöistä on tullut tavaroihin verrattavia yksiköitä, joita voidaan ostaa, myydä ja vaihtaa kulloisenkin tarpeen mukaan. Tämä näyttää olevan myös Halla-ahon näkemys ihmisarvosta; ihmisen vaihtoarvo täytyy pystyä mittaamaan. Ihmiset ovat arvokkaita ainoastaan tiettyjen, mitattavien ominaisuuksiensa tähden.

Tällaisessa yhteiskunnassa poliitikot entistä useammin pohtivat, kuinka paljon kannattaa sijoittaa esimerkiksi vanhustenhuoltoon, koulutukseen tai vammaispalveluihin. Sosiaalipalvelutkin halutaan sote-uudistuksen avulla saada tuottamaan entistä enemmän lisäarvoa osakkeenomistajille.

Vaikka raha on tärkeää, niin on asioita, jotka ovat sitäkin tärkeämpiä. Yksi sellainen on ihmisarvo.


Kommentit (1)

  • Anne Kolu

    Ihmisen arvo, tulee harvoin ajatelleeksi, Mika on ihmisen arvo. Hyva kolumni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio