Juhlavuoden kunniaksi voi valaistua lippua pitää salossa poikkeuksellisesti läpi yön

Jussi Leinonen
Juhlavuoden kunniaksi voi valaistua lippua pitää salossa poikkeuksellisesti läpi yön

Suomen lippu voi liehua tänä vuonna itsenäisyyspäivän aattoillasta lähtien, mikäli lippu on hyvin valaistu.

Mikko EloMerikarvia

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietetään 6. joulukuuta 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi.

Joulukuun kuudetta päivää on vietetty itsenäisyyspäivänä vuodesta 1919 alkaen, jolloin siitä tuli kouluissa, tuomioistuimissa ja virastoissa yleinen vapaapäivä. Siitä tuli palkallinen vapaapäivä vuonna 1929 ja yleinen juhla- ja vapaapäivä vuonna 1937.

Itsenäisyyspäivä on liputuspäivä. Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan edellä sisäministeriö on antanut ohjeet siitä, kuinka tämän vuoden itsenäisyyspäivänä voidaan poikkeuksellisesti liputtaa.

Juhlavuoden kunniaksi voi tänä vuonna liputtaa jo itsenäisyyspäivän aatosta kello 18 alkaen, mikäli lippu valaistaan pimeän ajaksi. Tällöin itsenäisyyspäivän liputus voi alkaa 5.12. kello 18 ja päättyä 6.12. kello 22.

Liputtaa voi läpi yön vain, jos lippu on niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi. Valkoisen tulee siis näkyä selvästi valkoisena ja sinisen sinisenä. Juhlaliputukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Mikäli lipun riittävä valaiseminen ei ole itsenäisyyspäivän aattona mahdollista, liputetaan normaalisti siten, että lippu nostetaan salkoon 6.12. aamulla kello 8 ja lasketaan illalla kello 20.

Itsenäisyyden alkuvaiheessa itsenäisyyspäivän ajankohdasta oli eri mielipiteitä.

Oikeisto ajatteli, että Suomi irrottautui Venäjästä kokonaan vasta sisällissodan päätyttyä, ja halusi juhlia itsenäisyyttä valkoisen armeijan voitonparaatin päivänä 16. toukokuuta. Vasemmisto puolestaan ajoi itsenäisyyspäiväksi marraskuun 15. päivää, koska kansanvaltaa edustanut Suomen eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi 15. marraskuuta 1917. Kun itsenäisyysjulistuksen hyväksymisestä oli kulunut vuosi 6. joulukuuta 1918, akateemiset piirit juhlistivat vuosipäivää.

Suomi itsenäistyi Venäjästä 6. joulukuuta 1917. Bolshevikit olivat kaapanneet Venäjällä vallan lokakuun vallankumouksessa 7.–8. marraskuuta 1917, ja joulukuun 4. päivänä 1917 P. E. Svinhufvudin johtama senaatti antoi Suomen itsenäisyysjulistuksen. Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen joulukuun 6. päivänä äänin 100–88.

Itsenäisyyspäivä on juhla, johon liittyy sodan ja kaatuneiden muisteleminen. Päivään liittyy monia jokavuotisia perinteitä, kuten jo ensimmäisen presidentin ajoista vietetty tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio