Kolumni: Avainsana on tänään netti

Kolumni: Avainsana on tänään netti
Altti Mäntylä

Lähes kaikki palvelut ovat siirtyneet nettiin. Siellä hoidat kaikki pankki-, terveys- ja monet muut palvelut.

Nettiin on siirrytty kansalaisilta kysymättä. Ei ole kysytty, onko sinulla valmiuksia siihen. Nuoremmalta sukupolvelta asia varmasti sujuu, mutta entäpä ikäihmisiltä?

Kaikilla ei ole varaa ostaa tietokonetta tai hyvin toimivaa tablettia, jolla asiat luonnistuisivat.

Pirkko Arstila kolumnissaan pohtii, onko ehdotettu tuki sähköpyörän ostamiseen tärkeä asia. On toki hyvä, että innostetaan liikkumaan, mutta hänen mielestään tärkeämpää olisi tukea helppokäyttöisen tabletin ostoa, kun pienestä eläkkeestä ei rahaa hankintaan ole. Tärkeysjärjestystä kun miettii, niin helppo on yhtyä Arstilan kantaan. Tabletti ei yksin toimi, vaan oltava myös hyvä nettiyhteys.

On myös huomioitava, että lähes neljännesmiljoona eläkeikäisistä ei ole internetiä käyttänyt, eivätkä ehkä osaisi käyttääkään. Aktiivinen ikäihminen varmasti tietotekniikan omaksuu, mutta ei ehkä kaikki.

Merikarvialla ovat ikäihmiset saaneet opastusta Anja Luusalolta koulukeskuksen ATK-luokassa keskiviikkoisin.

Hieno asia, että Anja on opastanut, mutta kaikilla ei ole ollut mahdollisuuksia osallistua.

Miten tulet paikalle sivukyliltä? Ehkä myös mietit, että enhän minä, vanha ihminen nykypäivän kotkotuksia opi.

Paikalliset eläkeläisryhmät ja vanhus- ja vammaisneuvosto Lea Blombergin johdolla jättivät kuntaan hienon aloitteen Nettijelppi-palvelun perustamisesta.

Aloitteen mukaan Nettijelpin toimipiste sijaitsisi kunnantalolla. Siellä palkatun henkilön apu olisi helposti saatavilla. Apua aivan varmasti tullaan tarvitsemaan, jos muun muassa sote astuu voimaan.

Toki on paljon myös muita auttamisasioita. Aloitteen yksi mielestäni merkittävistä asioista oli se, että Nettijelpin työntekijä tekisi myös tarvittaessa kotikäyntejä. On itsestään selvää, ettei esimerkiksi sivukylän ikäihmisellä ole mahdollisuuksia tulla virastotalolle.

Aloite on hyvä ja kannatettava. Toivottavasti viisaat päättäjät näkevät mahdollisuuden olla ehkäpä edelläkävijä tässä hienossa ikäihmisiä auttavassa palvelussa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hyvä kirjoitus Altilta. Ilman tietokonetta ihminen on nykyään tosi avuton.

  • Tauno Rikalainen

    Aina syytellään vanhukset ei osaa sitä tai tätä. Iän karttuessa, jos ei ole mitään sairauksia,oppimiskyky ei oleellisesti huonone.
    Sinun Altti Mäntylä pitäisi katsoa peiliin ja kysyä itseltäsi onko kone vai lähimmäinen tärkeämpi.
    Tiedät mihin viittaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio