Kolumni: Kummallisia kalajuttuja

Tiina Jönkkäri
Kolumni: Kummallisia kalajuttuja
Isto Laaksonen

Merikarvialaisen harrastajakalastaja Pekka Yliknuussin alkuviikosta saaliikseen saama sampi nousi saman tien valtakunnan julkisuuteen. Asiasta ovat kertoneet kaikki mahdolliset mediat ja onhan hurjannäköinen "krokotiilikala" mielenkiintoinen otus.

Aivan varmaa lajinmääritystä Yliknuussin verkkoon tarttuneesta kalasta ei ole tehty, mutta todennäköisesti se on sinisampi, joka kalastettiin loppuun Itämerestä jo vuosia sitten. Sittemmin sinisampea on istutettu Itämereen ainakin Saksassa, Puolassa ja Liettuassa ja sitä perua myös Yliknuussin saama vonkale lienee.

Sampea on tarttunut pyydyksiin viime vuosina eri puolilla Itämerta. Vuonna 2001 porilainen kolmen kalamiehen venekunta ihmetteli vastaavanlaista kalaa Merikarvian Köörtilän edustalla. Silloista kalaa epäiltiin venäjänsammeksi, joka olisi karannut kalanviljelyslaitokselta Virosta tai Venäjältä.

Porilaisten kala oli pienempi kuin Yliknuussin, painoa oli 2,25 kiloja ja mittaa 74 senttiä.

Sinänsä Merikarvialta nostetut kalat ovat sammiksi sinttejä. Sampi voi nimittäin kasvaa jopa kuusimetriseksi ja painaa jopa 400 kiloa.

Sammet ovat sampikaloihin kuuluvien alkeellisten luukalojen heimo, jota ihminen on himoinnut paitsi herkullisen lihan, niin erityisesti eräiden sampilajien mädin eli kaviaarin vuoksi.

Herkullisuus on koitunut sampien kohtaloksi ympäri maailman. Luonnonvaraiset kannat ovat henkitoreissaan kaikkialla ja luonnonvaraisista kaloista saadun kaviaarin myynti on välillä kielletty kokonaan.

Alkuperäisenä Itämeressä elänyt sinisampi on vaelluskala, joka saattaa elää kymmeniä vuosia. Hurjasta ulkomuodostaan huolimatta sampi on ihmiselle harmiton. Sen pienessä suussa ei ole hampaita ja ravinnokseen se syö pohjaeläimiä.

Suomen kaikkien aikojen suurin kala oli juuri sampi, joka saatiin Karjalankannaksen rannoilta vuonna 1934. Tuolla vonkaleella oli painoa 177 kiloa. Samalla vuosikymmenellä tehtiin Suomen viimeiset havainnot luonnonvaraisista sammista.

Satakunta sammistaan tunnetaan. Nimittäin nyky-Suomen alueen suurin sampi kalastettiin vuonna 1914 Kokemäenjoesta ja sillä oli painoa 152 kiloa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio