Kulttuurimatkalla tapasimme 79-vuotiaan ite-taiteilijan – hän singahtelee maailmalle tilaustöitä tekemään

Kulttuurimatkalla tapasimme 79-vuotiaan ite-taiteilijan – hän singahtelee maailmalle tilaustöitä tekemään
Annu Valonen

Bussilasti retkeläisiä starttasi aurinkoisena lauantaina Merikarvialta kohti Pohjanmaata. Pääkohde oli Ite-taiteilija Alpo Koivumäen Savanni. Alpo on itseoppinut taiteilija, joka ryhtyi veistämään eläinhahmoja jäätyään eläkkeelle maanviljelijän työstä. Veistoksista tuli niin upeita, että pian Alpon töitä kyseltiin näyttelyihin ympäri Eurooppaa. Nyt 79-vuotias taiteilija opiskelee ranskan kieltä ja singahtelee aina välillä maailmalle tilaustöitä tekemään. Kotitilallaan ollessaan hän käy laulamassa keskiviikkoisin karaokea, jota rakastaa.

Matkan varrella kävimme julmasti murhatun, Kyllikki Saaren suohaudalla, jossa vietimme hiljaisen hetken. Surmatyöstä on kulunut 65 vuotta mutta tekijää ei koskaan saatu selville.

Alpon savanni ja sen eläinhahmot kohottivat matkaseurueemme tunnelmaa Kyllikki Saaren haudalla käynnin jälkeen. Alpon luona tarjottiin kasviskeittoa ja kahvit, sitten laulaa lurautimme karaokea vanhassa riihessä.

Paluumatkalla kävimme Kammi-kylässä, jossa tutustuimme erittäin omalaatuisiin rakennuksiin ja niiden isäntään Erkki Kalliomäkeen, joka oli rakentanut koko kylän keskelle suota. Isäntä esitelmöi mielenkiintoisesti kylän synnystä ja siitä kuinka siellä, keskellä ei mitään, on käynyt jo kymmenentuhatta ihmistä tutustumassa ihmeellisiin rakennuksiin, joissa ei ole yhtään suoraa kulmaa, vaan kaikki on ihan vinksallaan.

Isäntä ihmetteli miten on koskaan onnistunut saamaan rakennuslupaa kaikille taloilleen ja kertoi ihmisten tulevan mielellään yksinkertaisiin oloihin kuuntelemaan hiljaisuutta. ”Täällä on niin erilaista kuin tuolla kaupungin kauppakeskuksissa, joissa 80 prosenttia on turhaa tavaraa, jota me emme tarvitse laisinkaan.”

Paluumatkalla mietin tämän kesäisen kulttuuriretkemme antia ja sen herättämiä kysymyksiä. Mitä on taide? Kuka on taiteilija? Mikä tai ketkä määrittelee taiteen arvon? Alpo Koivumäen ja Kammi-kylän isännän, Erkki Kalliomäen uusi elämä alkoi 70- vuotiaana.

Miksi jonkun elämä päättyy ennen kuin se on kunnolla edes alkanut ja joillekin toisille kohtalo kääntää täysin uuden lehden vielä kypsässä seniori-iässä. Elämä ja taide on kuin isosta kasasta pilkistävä narunpätkä. Kun sitä alkaa vetämään, ei koskaan tiedä mitä sieltä tulee”.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio