Kuukausi töissä: Merikarvian kunnanjohtaja aistii sekä väkensä elinvoiman että muutostarpeet

Merikarvian kunnan talous hyvässä vireessä, mutta uusi kunnanjohtaja haluaa haastaa jokaisen mukaan elinvoiman ja hyvinvoinnin nimissä.

Marjo Keski-Heikkilä
Kuukausi töissä: Merikarvian kunnanjohtaja aistii sekä väkensä elinvoiman että muutostarpeet

Merikarvian kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival kertoi valtuuston kokouksen päätteeksi mietteitään, joita ensimmäinen työkuukausi on kirvoittanut.

Marjo Keski-HeikkiläMerikarvia

Varsin rohkaiseva ja elinvoimaa uhkuva tunnelma vallitsi Merikarvian kunnanvaltuustossa maanantai-iltana, kun tuore kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival veti ensimmäistä valtuuston kokoustaan.

Valtuutetut saivat todeta olevansa innostuneen kunnanjohtajan palveluksessa. Puolitaival aikoo tavata niin elinvoiman kuin hyvinvoinnin eteen puurtavan yrityselämän kaikki edustajat.

–Meillä on osaamista ja sitoutuneita työntekijöitä. Nuoriakin. Työilmapiiri on hyvällä mallilla. Eläköityminen ei ole ihan kivutonta, vaan on mietittävä miten siirtää osaamista. Yhä useampi meistä tulee toimimaan useammassa eri tehtävässä, Puolitaival viestitti.

Kunta tahtoo pystyä itsenäisenä ja sen eteen on kaikki mahdolliset kivet käännettävä. Puolitaival kiitteli tekemisen meininkiä, yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisia yrityksiä.

Sekä alkuvuoden tuloslaskelmat että sote-analyysi olivat selkeydessään kaiken valtakunnallisen jargonin jälkeen suorastaan hämmentäviä.

Satasoten muutosjohtaja Terttu Nordmania kuullaan asiassa mahdollisesti seuraavassa kokouksessa, kun hän ei nyt ehtinyt paikalle.

Marjo Keski-Heikkilä
Haasteita on Merikarvialla, mutta niin on pelimerkkejäkin. Asenne on yksi niitä tärkeimpiä, kun haetaan elinvoimaa ja hyvinvointia.

Haasteita on Merikarvialla, mutta niin on pelimerkkejäkin. Asenne on yksi niitä tärkeimpiä, kun haetaan elinvoimaa ja hyvinvointia.

Merikarvia haluaa olla mukana Satakunnan valinnanvapautta koskevassa pilottihankkeessa ottamassa 200 miljoonan euron potista Satakuntaan alustavasti luvattuja 13 miljoonaa euroa. Kaikkea sillä ei saada, mutta parhaimmillaan toteutuessaan sote-keskus, asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi olisivat kuntalaisia palvelevina testissä heti alkumetreillä.

Tavoitteena on niin asiakaslähtöisyys, moniammatillinen yhteistyö kuin vaikuttavuuden lisääminen.

Demarien aloite maksuttomasta varhaiskasvatuksesta kaatui heti alkuunsa harvinaisen yksituumaisesti. Norkoolin päiväkodin seinät eivät anna myöten yhtään enempää. Valtuutettu Jorma Kentän (sd.) sanoin on kuitenkin hyvä, että asia on selvitetty. Viranomaisten selvitys oli perusteellinen ja valaiseva, joten se ei suinkaan mennyt hukkaan.

Valtiovalta voi ottaa maksuttomuuden vielä esiin, kun kokemuksia saadaan muun muassa Siikaisten kokeilusta. Siellä maksuttomuus koskee alle 20 tunnin varhaiskasvatusta viikossa. Kokeilu alkaa elokuussa ja jatkuu koko 2019 vuoden.

Kunta on käynyt sekä maapalstaostoksilla että myymässä niitä. Kunta päätti ostaa Paula Lammilta 2100 neliömetrin kaistaleen 6000 eurolla. Sarporannasta myytiin lisämaata euron neliöhinnalla sekä Timo Veikkolalle 748 neliömetri 748 eurolla että Elli ja Väinö Karipalolle 803 neliötä 803 eurolla. Karipalojen lisämaa koostuu kahdesta osasta.

Honkajärveläiset saivat nyt myös eurolla hankitulle kylätalolleen myös tarkasti määritellyn tontin. Tontin kooksi valtuusto vahvisti 3686 neliömetriä. Tontti kuuluu euron kauppahintaan.

Päiväkoti Norkoolin remontti pääsee alkamaan. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti 17 000 euron lisämäärärahan tarjoilutiskin ja siihen liittyvien tilojen avartamisen. Budjetissa oli jo ennestään tarkoitukseen varattu 10 000 euroa.

Myös Kuvaskankaan kylätalon kattoremonttiin hyväksyttiin 9000 euron tuki, josta 5000 euroa oli lisämäärärahaa. Kotiseutuliitto on jo päättänyt avustaa hanketta 12 000 eurolla. Talkootöiden osuus hankkeessa on huomattava, vähintään 8000 euroa.

Koulukeskuksessa käynnissä oleva käsityötila on parhaillaan remontissa. Sinne valtuusto lupasi paloilmoitinjärjestelmän, joka maksaa .

Valtuutettu Kenttä otti puheeksi käsityötilojen vanhojen työvälineiden huutokaupan, josta tuloja kertyi lopulta 22 000 euroa. Raha on toistaiseksi kunnan kassassa ilman käyttötarkoitusta ja korvamerkintää.

EdesmenneenVeikko Salmen tilalle kutsuttiin sosialidemokraattien 1. varavaltuutettu Mari Seppälä. Kunnanhallituksen jäseneksi valittiin Jarkko Lakkisto ja Lakkiston henkilökohtaiseksi varajäseneksi Jorma Tuppurainen.

Salmen tilalle Jorma Kentän henkilökohtaiseksi varajäseneksi teknisen lautakuntaan valittiin Sakari Herranen.


Kommentit (1)

  • Hienoa

    Näyttäisi että saatiin kunnanjohtaja, joka kykenee katselemaan asioita pidemmälle kuin kunnanrajalle.
    Vaikka onkin kyseessä ”vain” kunnan asiat, niin silti siihen jollain aikavälillä vaikuttaa niin globaalit kuin valtakunnallisetkin asiat.

    Keskustelu ja asioiden esille tuomistaito myöskin tuntuvat olevan hyvällä mallilla.

    Asioilla yleensä useampi puoli, eikä vain yksi Merikarvialainen totuus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio