Altti Mäntylä

Noin 90 asukkaan Honkajärven kylä on oiva esimerkki kyläyhteisöstä, jossa yhteisvoimin ja aktiivisen kylätoimikunnan ansiosta riittää monipuolista toimintaa. Oma lukunsa on myös viihtyvyys, monilla pienillä asioilla aikaansaatu. Kyläläisille riittää tapahtumia vuoden jokaiselle kuukaudelle, mutta toisaalla edessä on haasteita, jotka nielevät eurojen lisäksi myös mittavan määrän talkootunteja.

Kyläläisten aktiivisuutta kuvastaa jo yksistään se, että pidettyyn vuosikokoukseen osallistui yli 20 prosenttia kyläläisistä. Hyvin valmistellut esitykset päätettiin yksimielisesti.

Kyläläisten kokoontumispaikka, Honkatupa, kaipaa kohennusta. Osa ikkunoista on joko uusimisen tai perusteellisen korjauksen tarpeessa. Kylätoimikunnan puheenjohtajana jatkava Marika Uimaluoto kertoi hankkeesta:

–Johtokunnan tehtävänä on paneutua asiaan ja tehdä kunnostussuunnitelma. Talven aikana on selvittävä rahoitus. Olen pyytänyt Marjut Kallioista selvittämään hankerahoituksen mahdollisuutta.

Toinen merkittävä kohde viihtyvyyden kannalta on uudet verhot. Kangasta tarvitaan hulppeat 66 metriä. Hankintaa varten on perustettu hankintatili, johon jokainen halukas voi tehdä lahjoituksen.

Kyläraitin varrella sijaitsevan vanhan ruiskuhuoneen pärekatto kaipaa uusimista. Ruiskuhuoneessa on tallessa ruiskut, joilla ennen kylän paloturvallisuus hoidettiin. Ovatko toimintakuntoisia ja koska viimeksi käytetty, olisi hyvä historian kannaltakin selvittää.

Kylätoimikunta on saanut arvokkaan kirjalahjoituksen. Marja Lennes lahjoitti koko kirjastonsa, yli tuhat kirjaa kyläläisten käyttöön. Kokoelma käsittää kirjallisuutta laidasta laitaan. Joukossa on uutta, mutta myös vanhaa kirjallisuutta.

–Kirjat luetteloidaan ja laitetaan esille. Ainakin kerran kuukaudessa olisi lainaus- ja lukupäivä, Petri Edelmann kertoo.

Kyösti Rautiainen on lahjoittanut lyhtytelineet kylätien valotolppiin. Tarkoitus on, että 23.–26. joulukuuta ja 31. joulukuuta katuvalot sammutetaan, jolloin kyläläiset voivat ripustaa omia kynttilälyhtyjä luomaa tunnelmaa ja valoa kylätielle.

Työn alla on myös kyläkartan kokoaminen. Karttaan kerätään niin vanhat kuin uudet asumukset ja paikannimet. Kartan ääreen kokoonnutaan 7. lokakuuta. Honkajärvi Sata-Soppa kutsuu väkeä Honkatuvalle marraskuun 18. päivänä.

Hyväksytty toimintasuunnitelma kattaa myös koko ensi vuoden. Talkoiden vastapainoksi on luvassa varmasti mieleenpainuva juhla, kun heinäkuussa 2018 Honkatupa viettää 110-vuotista taivaltaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio