Laatukone kestää isältä pojalle – varaosia yleensä löytyy

Pärisevät laitteet ovat korjattavissa, kunhan varaosia löytyy. Halpatuontikoneita joutuu ajoittain romukoppaan.

Marjo Keski-Heikkilä
Laatukone kestää isältä pojalle – varaosia yleensä löytyy

Keijo Mäkitalo on ilahduttanut asiakasta monta kertaa, kun epäkuntoinen pienkone on saatu elvytettyä käyttökuntoon. Aina varaosia ei kuitenkaan ole saatavilla halpatuontikoneisiin edes tilaamalla.

Marjo Keski-Heikkilä

MERIKARVIA Halpa tulee helposti kalliiksi. Vanhan kansan sanonta pitää paikkansa sikäli, että lähes kertakäyttöisiä koneita ja laitteita tulee aivan liian usein vastaan pienkonekorjaajalle. Merikarvialainen Keijo Mäkitalo saa välillä kiukunpuuskiakin osakseen, kun joutuu sanomaan että laitetta ei pysty korjaamaan. Se on mahdotonta, jollei edes ole olemassa varaosia.

–Merkkituotteet esimerkiksi moottorisahavalikoimassa ovat siitä kiitollisia korjattavia, sillä niihin saa vielä 30 vuoden jälkeenkin varaosia, Mäkitalo toteaa.

Pienkoneisiin, erityisesti moottorisahoihin, Mäkitalo suosittelee kaksitahtista valmisbensaa, joka saa laitteet toimimaan paremmin. Melkein hajuttomana se säästää monet myös päänsäryltä.

Autojen ja isompien koneiden lisäksi pienkoneita korjaava Mäkitalo on työurallaan luonut selkeät raamit sille, mitä pystyy tekemään. Niin monet asiat ovat liian erikoisia, liiaksi aikaa vaativia tai yksinkertaisesti erikoislupia edellyttäviä. Sähköasennukset ovat muiden ammattilaisten toimialaa.

Marjo Keski-Heikkilä
Keijo Mäkitalo ja Kalevi Nurminen tutkailivat perämoottorin kuntoa ja totesivat sen olevan vielä kelpo peli huollon jälkeen.

Keijo Mäkitalo ja Kalevi Nurminen tutkailivat perämoottorin kuntoa ja totesivat sen olevan vielä kelpo peli huollon jälkeen.

Jos esimerkiksi kodinkoneesta sulake palaa, sen pystyy kyllä uusimaan kuka tahansa. Ensin tosin on oltava välineet, joilla masiinan saa auki.

–Varaosavalikoima pitäisi olla todella suuri, jos varastoja pitäisi. Tilaamalla varaosat saa kuitenkin parissa päivässä. Ettei esimerkiksi metsureiden työt keskeydy niin minulla on antaa moottorisaha ja muitakin koneita lainaksi tilapäisesti, Mäkitalo kertoo pienyrittäjän palvelualttiudesta.

Nuoret eivät välttämättä osaa kaikkia pienkoneita käyttää turvallisesti, mutta siitä Mäkitalo kehuu nuorempaa polvea että he oma-aloitteisesti tilaavat varasosia maailman ääristä. Jos ja kun osa on oikea, voi säästää todella huomattavia summia. Eikä konemaailma ole vain miesten, raivaussahaa käyttävät naistenkin.

Syksyisin ja keväisin Mäkitalon perustöihin kuuluvat niin ruohonleikkureiden, jyrsimien kuin raivaajien huolto- ja korjaustyöt. Meren ja vesistöjen äärellä kun ollaan, ovat myös perämoottorit sitä konekantaa, jota korjataan säännöllisesti.

–Huolto ja vesipyörän vaihto, arvioi Kalevi Nurminen tuomansa perämoottorin kausihuoltoa.

Käytettynä kolme vuotta sitten ostettu perämoottori on iältään jo noin 8 vuotta, joten se on ollut hyvä kauppa. Mäkitalo lupaa, että kone saadaan yhä huollettua ja toimivaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio