Maanviljelijät helisemässä; kuivuus heikentää satoa

Kristiina Dyer

Vaikka Merikarvialla on sata aurinkoista päivää enemmän, niin tämän kesän lämpö ja kuivuus alkavat mennä jo yli ymmärryksen. Toukokuussa alkoivat uskomattomat helteet, joille ei tuntunut tulevan loppua lainkaan. Kesäkuussa vettä tiputteli välillä, mutta nyt kuivaa kautta on taas jatkunut viikkokaupalla. Sääennuste tälle päivälle näyttää sadetta, mutta saapa nähdä, miten käy.

Harrastelijapuutarhuri puree hammasta. Kasveille saa kantaa vettä litrakaupalla, ja vesilasku sen kun paisuu. Maanviljelijöiden tilanne on huolestuttavampi. Heidän leipänsä on kiinni siitä, millainen sato saadaan.

Jutustelin hiljattain paikallisen maanviljelijän kanssa. Hän totesi, ettei hän ollut ikinä nähnyt näin huonoja heinämaita kuin tänä kesänä. Kuivuuden lisäksi hallayöt puristelivat kasveja keväällä. Viljan ja heinän hinta noussee tänä vuonna korkeaksi. Saattaa olla, ettei eläimille edes saada rehua riittävästi. Viljelijä arvioi, että osa karjasta joudutaan laittamaan teuraaksi, että tiloilla selvitään talven yli.

Etelä-Suomessa viljasato on ProAgrian arvion mukaan jäämässä jopa vain puoleen normaalista. Luomutiloilla tilanne ei ole yhtä vakava. Luomutiloilta on saatu viestiä, että heidän pelloillaan kuivuus ei ole aiheuttamassa dramaattisia satomenetyksiä. Luomutilojen tilannetta selittää se, että luomuviljelyssä käytetty monipuolinen viljelykierto, maan kasvukunnosta huolehtiminen ja orgaaninen lannoitus auttavat maaperää pidättämään vettä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio