Merikarvian talousarvioesitys 2018: Kuntalisä pois ja investointeja 1,3 miljoonalla

Punakynä viuhuu kuntalisän yli? Koulukeskus ehostuu 150-vuotiaan Merikarvian pääinvestointina.

Marjo Keski-Heikkilä
Merikarvian talousarvioesitys 2018: Kuntalisä pois ja investointeja 1,3 miljoonalla

Töihin pitää tarttua. Kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa arvostaa kunnassa vallitsevaa tiimityöhenkeä osallistumalla joulukuusitiimiin laitoshuoltaja Teresa Nikaniemen johdolla. Ensi vuoden budjetin toteuttamisessakin yhteistyöllä on tärkeä rooli.

Marjo Keski-HeikkiläMerikarvia

Voimiensa tunnossa vielä 150-vuotiaana! Merikarvia pystyy ensi vuonna vaalimaan palvelutasoaan ilman suurempia säästökohteita. 1,3 miljoonan euron investoinneista puolet menee koulukeskuksen käsityö- ja aulatilojen uudistamiseen. Toinen isompi investointi on tulvavallien rakentaminen. Muita yli 100 000 euron investointeja Merikarvian vuoden 2018 talousarvioesityksestä ei sitten löydykään.

Muutama ikävä punakynäviiltokin esityksessä silti on. Sellaiseksi ainakin lapsiperheissä katsotaan kuntalisän poistamisaikeet – peittopöhinään kannustavassa kunnassa kun eletään. 75 euroa lapsesta kuukaudessa ei ole paljon, mutta perheille sekin raha on tärkeä. Kunnan kirstussa se merkitsee noin 35 000 euron säästöä vuodessa. Juhlavuonna kunta maksaa 1000 euron vauvarahan, mutta kuntalisällä hyvää ideaa ei pitänyt rahoittaa.

–Hallintokuntien esityksistä hiottiin noin 700 000 euroa pois, kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa selittää.

Vesimaksujen lisäksi myös asuntojen vuokriin on suunniteltu korotuksia. Nykyiset vesimaksut kattavat vain kolmanneksen todellisista kuluista. Verotuloilla katetaan huomattava osa varhaiskasvatuksen 1 miljoonan menoista, sillä päivähoitomaksut paikkaavat menoerää vain 48 000 eurolla.

Toimintojen karsimisen sijaan kunnanjohtaja puhuu hienosäädöistä kautta linjan. Budjettiesitys on noin 770 000 euroa alijäämäinen eikä siinä ole huomioitu TES-neuvottelujen tuloksia. Yhtä varovaisesti on tosin linjattu verotulokertymäkin.

–Sopeuttaa pitää ja siihen tarvitaan muutoksia, joilla on pitkälle kantavia vaikutuksia, Ala-Luopa kiteytti haasteet.

Laskevien valtionosuuksien ja karkaavien sote-menojen yhtälössä viimeisen budjettinsa julkistanut Ala-Luopa totesi taakaksi myös päättäjien liian levollisen suhtautumisen asioihin. Rahaa on ollut.

–Kymmenen vuoden aikana olemme ottaneet lainaa vain kerran ja sekin osoittautui tarpeettomaksi, Ala-Luopa kiteytti "lihavat talousvuodet".

Maltin rinnalle tarvitaan nyt kauaskantoisia ideoita.

Marjo Keski-Heikkilä
Yhteistyössä on voimaa! Anne Haapala ja Teresa Nikaniemi saivat maanantaina kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Juhani Kotirannan avuksi kuusenpystytykseen talousarvioinfon päätteeksi.

Yhteistyössä on voimaa! Anne Haapala ja Teresa Nikaniemi saivat maanantaina kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Juhani Kotirannan avuksi kuusenpystytykseen talousarvioinfon päätteeksi.

Merikarvialla on viime vuodet määrätietoisesti kehitetty kunnan elinvoimaa ja työ jatkuu kehittämispäällikön, koko 135 henkilön tiimin ja luottamushenkilöiden sekä yrittäjien yhteistyönä. Asukasta kohti laskettuna kunta myös panostaa kehittämistyöhön enemmän kuin mikään muu Satakunnan kunta.

–Jukolan karavaanarialue on miljööteko. Sitä ei voi jättää kesken, Ala-Luopa puolustelee osin kritiikkiäkin herättänyttä aluetta, joka jäi kunnan käsiin Senaattikiinteistöjen vetäydyttyä.

Vaihtokaupassa saatu neljän hehtaari alue Kräsoorasta odottaa myös toimia lähivuosina. Kunnanjohtajan visioissa sinne ajellaan tulevaisuudessa polkupyörällä, veneellä ja autolla retkeilemään.

Säästöjä ja säästöjä väärissä paikoissa! Ne voivat siirtää kunnanhallituksen puheenjohtajan Juhani Kotirannan (kesk.) mukaan kustannusvaikutuksia muihin menoeriin. Entä jos esimerkiksi terveysaseman henkilökunnan lomautuksetkin olivat osasyy siihen, että erikoissairaanhoidon menot lisääntyivät 350 000 eurolla?

Kotiranta uskoi sekä kuntalisän poistamisen että työpajatoiminnan ulkoistamisaikeen Kankaanpään Valtti-työpajalle ja Kankaanpään aikuiskoulutussäätiölle olevan niitä asioita, joita vielä spekuloidaan ennen 18. joulukuuta pidettävää valtuustoa.

Keväällä 2018 Merikarvian kunnalla on jo uusi pomo. Kunnanvaltuusto valitsee uuden kunnanjohtajan ja samalla myös talousarvion 18. joulukuuta.

Juttua päivitetty 28.11. klo 8.31 vauvarahan osalta. Vauvaraha on 1000 euroa kunnan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2018.

– Valtionosuudet laskevat

– Sote-menot lisääntyvät

– Hyvien talousvuosien taakka, eli liian auvoinen olo

– Kuntalisästä aiotaan luopua

+ tuloveroprosentti ennallaan (19,50)

+ Merikarvia ei ole kriisikunta, puskurina noin 7,7 miljoonan euron ylijäämät

+ Kuluvan vuoden tulos odotettua parempi

+ Kiinteistöt hyvässä kunnossa

+ Viimeisten 10 vuoden aikana vain kerran otettu lainaa ja sekin osoittautui tarpeettomaksi.

+ 150-vuotias kunta maksaa syntyville vauvoille 1000 euroa.

+ Lainaa asukasta kohti vain 343 euroa (2017)


Kommentit (3)

  • Elinvoimaa

    Suurin elivoimatekijä on perheet. Lapsista saadaan suurin valtionavustus. Jotakin pitää tehdä soten hallitsemattomalle kustannusten nousulle. Reilusti yli 10 miljoonaa soteen on summa, johon pureuduttava. Keinoja summan pienentämiseen varmasti on.

  • Nimetön

    Alkaako kepulandia näkymään, lapsiperheet, työttömät ensimmäisenä liipasimella, tyhjään kämpinkiin kyllä rahaa löytyy, on todella oikea aika johtajan vaihdokselle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio