Miehet huomio! Naistenpäivällä tärkeä viesti

Vuosittain juhlistetaan naisten saavutuksia ja keskustellaan tasa-arvon kysymyksistä.

Jukka Ritola
Miehet huomio! Naistenpäivällä tärkeä viesti

Mitähän miehillä tänään mielessä? Tärkeistä asioista puhumisen lisäksi naistenpäivä näkyy myös kukkien antamisena.

Maaliskuun 8. päivänä juhlistetaan naisten sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia saavutuksia ympäri maailmaa. Kansainvälisenä naistenpäivän tarkoituksena on myös nostaa esille tasa-arvossa vallitsevia epäkohtia, joissa tarvitaan vielä kehitysaskelia.

Epätasa-arvo on tänäkin päivänä globaali ongelma. Suhteessa suurempi osuus maailman naisista elää köyhyydessä verrattuna miehiin: 1,4 miljardista köyhästä naisten osuus on lähes 70 prosenttia. Maailmassa kuolee vuosittain lähes 47 000 naista abortin seurauksena. Tänä päivänä käynnissä olevista konflikteista yli 95 prosentissa esiintyy vakavaa naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Aviomiehet voivat laillisesti estää vaimon työnteon 18 maassa.

Suomea on usein kehuttu tasa-arvon mallimaaksi, sillä moniin maihin verrattuna Suomessa asiat ovat hyvin. Silti, Suomessa on edelleen puutteita tasa-arvossa ja oikeudenmukaisuudessa. Suomessa 47 prosenttia kaikista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta, kertoo vuonna 2014 tehty Euroopan Unionin perusoikeusviraston tutkimus. Euroopan unionin keskiarvo on 33 prosenttia.

Yhtenä epäkohtana voidaan pitää myös sitä, että naiset saavat samasta työstä keskimäärin huonompaa palkkaa kuin miehet.

Yhdistyneiden kansakuntien julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Tällöin vietettiin myös YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta. Tästä seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 ja lukuisia naisten maailmankonferensseja.

Vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen.

Naistenpäivän juuret ulottuvat kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Tällöin monissa maissa julistettiin päiviä naisten oikeuksien ja osallistumisvapauksien saavuttamisen kunniaksi. Myös sukupuolten välinen tasa-arvo tunnistettiin YK:n peruskirjassa jo vuonna 1945.

Lähde: YK-liitto.fi ja Juhlapyhät.fi


Kommentit (1)

  • Smitha297

    Yeah bookmaking this wasn’t a risky conclusion outstanding post! dgdfaedgbgfckddd

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio