Mielipide: Miksi empatia katoaa?

Joel Maisalmi
Mielipide: Miksi empatia katoaa?

Entinen, Amerikkaan viime vuosisadan alussa muuttanut, suomalainen kertoi siellä olleesta heimosta, joka ei halunnut sähköjä eikä autoja yhteisöalueelleen, vedoten siihen, että toisista välittäminen ja elämä loppuu niihin. Aiheuttavatko tuulivoima ja sähköautot samaa?

Kuten Vartiainen sanoi, hallituksen aktivointimääräys ei koske paljonkaan akateemisia. Mutta koski ketä hyvänsä, häpeän tunteen painostus aina herättää. Työtön on saanut viime vuosina kokea muutenkin pettymyksiä, kun työhakemuksiinkaan ei aina vastata.

Maaseudulle hallitus voisi palauttaa TE-toimiston palvelut. Merikarvialta ajaa virkailijoita Poriin hoitamaan töitä, joita voisi hoitaa myös täällä. Ihmettelen, ettei heille anneta lupaa jäädä auttamaan asuinkuntansa työttömien asioissa kerran viikossa, sen sijaan että monta työtöntä matkustaa Poriin. Se on juuri välinpitämättömyyttä, maaseudun asukkaita kohtaan. Kunnassamme nettiyhteydet pelaavat loistavasti joka suuntaan ihan samoin kuin Porissa.

Tuntuu, että myös työministerin pestiä pitäisi hiukan aktivoida. Missä hän luuraa, kun ei näy paneeleissa, eikä edes mielenosoituksessa vastaamassa väitteisiin? Kiva tietysti käyttää maalitauluna toisia. Vahingoniloisella huumorilla kuitataan sosiaalinen kontrolli.

Ihan ensimmäiseksi ministeri voisi hoitaa pitkäaikaissairaat ja vammaiset työvoimatoimiston sivuilta eläkkeelle. Se olisi heille oikeutettu ja elämän halun mittainen teko. Eikä tulisi yhtään sen kalliimmaksi kuin luukulta toiselle pompottelu. Samalla hallitus lähenisi työllisyystavoiteprosenttiaan.

Sairaiden ihmisten kiusaaminen pitäisi lailla kieltää ja palauttaa kouluihinkin elämisen meininki liiallisten digiloikkien sijaan. Mitä oikeaa työtä opitaan vahtimalla keinotekoisia kuvia? Mistä johtuu, että esimerkiksi puheopetuksesta on huutava pula? Kuulopuheet antavat ymmärtää, että hyvinvointivaltiossa liian harva tuntee oikeasti voivansa hyvin. Henkisesti.

Itse olen sitä mieltä, että työt jakoon ja elämää kaikille. Nyt on pantu liian negatiivinen kivi vierimään kansakunnan työttömiä kohti. Arvot ovat juuri sellaiset kuin heikoin lenkki osoittaa.

Aktiiviton

Hallitus pani kiven vierimään,

saaden auratun polun tukkoon.

Temppu salpasi törkeydellään

heikonkin empatian lukkoon.

Koteloitunut uho on peittänyt

armollisuuden kokonaan.

Jossain inhonsa yli keittänyt

apostoli putsailee pannujaan.

Niin helppo on lyödä lyötyä

ja kiillottaa omia sulkiaan.

Kenelle siitäkin tulee hyötyä

että osuu syrjittyyn kulkijaan?

Pirjo Koivukorpi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio