Niina Huuhtanen

Viime kesänä kymmenessä Suomen kaupungissa käytiin rikkaruohojen kimppuun sokerivedellä.

Myrkyttömän menetelmän teho perustuu lähes sata-asteiseen veteen ja kasvisokerivaahtoon, jota levitetään rikkakasvien päälle. Kuuma vesi rikkoo kasvien soluseinät ja kuihduttaa kasvit jo muutamassa minuutissa. Lisäksi poistaa pinnoilta myös purukumin sekä sammal- ja leväkasvustot.

– Maissisokerivaahto toimii eristeenä, jotta veden lämpöenergia vaikuttaa tehokkaammin ja pidemmän aikaa, NCC:n tuotantoinsinööri Heikki Parviainen kertoo.

Biohajoava vaahto katoaa pinnoilta alle tunnissa eikä jätä jälkeensä haitallisia aineita. Parviaisen mukaan menetelmällä voidaan korvata myrkylliset torjunta-aineet kuten paljon keskustelua herättäneen glyfosaatin.

– Kasvimyrkkyjen käyttö on vielä sallittua tänä kesänä. Myyntiin on kuitenkin tullut jo rajoituksia. Niin kauan kuin kemiallisia aineita saa käyttää, ei muilla kalliimmilla menetelmillä ole juurikaan mahdollisuuksia. Suomessa ympäristönsuojelu ei ole pääasia, vaan hinta.

Koska käsittely ei jätä jälkeensä haitallisia aineita, se soveltuu käytettäväksi myös esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä.

– Syöminen ei ole varmaan maun vuoksi mukavaa. Suuri määrä saattaa pistää myös mahan sekaisin.

Sokerivaahtokäsittely tehdään kolme kertaa kesässä. Käsittelyjen väli on noin kuukausi.

– Ensimmäinen käsittely pitää tehdä kesäkuun alussa. Nyrkkisääntö on, että se pitää tehdä hyvällä kelillä, kun ei tuule eikä sada.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio