Narsistin on vaikea pyytää anteeksi - tästä syystä hän ei pysty siihen

Narsistin on helpompi näyttää kiintymyksensä kuin pahoitella. Tutkimuksen mukaan narsistit eivät pysty pyytämään anteeksi huonon empatiakykynsä vuoksi.

MOSTPHOTOS
Narsistin on vaikea pyytää anteeksi - tästä syystä hän ei pysty siihen
Ruta Kaskeleviciute

Oletko kuullut kumppanisi sanovan ”anna anteeksi”?

Jos et ole ikinä kuullut kumppanisi pyytävän anteeksi, hänellä saattaa olla narsistisia piirteitä, kertoo Psychology Today artikkelissaan. Leunissenin ja kollegoiden viime vuonna toteutetun tutkimuksen mukaan sen, ettei osaa pahoitella ja pyytää anteeksi, nähdään viittaavan narsistisiin luonteenpiirteisiin.

Tutkimuksessa käytettiin tieteellistä narsismin luonteenpiirteen kuvailua, jonka mukaan tällaiset henkilöt ovat itsekeskeisiä, dominoivia ja manipuloivia. Neljän erillisen tutkimusvaiheen jälkeen tutkijat löysivät, että yleisesti ottaen narsistit ovat haluttomia pyytämään anteeksi, koska heillä on huono empatiakyky ja matala syyllisyydentunne.

Tutkijat huomauttavat, että anteeksipyyntöön kuuluu se, että on myönnettävä tehneensä jotakin väärin. Tämä on kuitenkin vastoin narsistin luonnetta. Anteeksipyynnön tavoite on sosiaalisten suhteiden uudelleenrakentaminen, mikä taas on asia, jota narsistit eivät arvosta.

Anteeksipyytämisen vaikeus

Narsistien anteeksipyyntöä ja sen vaikeutta on viime vuosina tutkittu psykologisissa akateemisissa tutkimuksissa monesti. Narsistien lisäksi myös muilla ihmisillä saattaa olla vaikeuksia pyytää anteeksi.

Tutkija Karina Schumann kuvailee syitä, miksi ihmiset kokevat anteeksipyytämisen vaikeaksi. Tutkijan mukaan siihen on olemassa kolme estettä: kyseistä henkilöä tai suhdetta tähän henkilöön ei ole mielletty tärkeäksi, uhka minäkuvaan on anteeksipyytäjän mielestä korkea tai ajattelu, ettei anteeksipyynnöllä ei ole vaikutusta.

Narsistien lisäksi henkilöt, joilla on huono itsetunto ja jotka haluavat tehdä hyvän vaikutelman itsestään, saattavat jättää anteeksipyynnön sikseen. Ihmiset, jotka näkevät persoonallisuutensa mukautuvaiseksi, eikä niinkään lukituksi ominaisuudeksi, pyytävät anteeksi herkemmin. Tutkijat selittävät tämän johtuvan siitä, että ihmiset, jotka näkevät persoonallisuutensa joustavampana, kokevat anteeksipyynnön olevan tapa kasvaa ja kehittyä sekä parantaa suhdetta toiseen osapuoleen.

Tutkimuksen mukaan hyvässä anteeksipyynnössä on kuusi askelta. Ensiksi on näytettävä pahoittelevansa, selitettävä mikä meni vikaan, tiedostettava vastuu asiasta, ilmoitettava katuvansa, ehdotettava, miten virheen voisi korjata, sekä pyydettävä anteeksiantoa. Näistä tärkein on vastuun hyväksyminen, sillä virheen myöntäminen ja kertominen, että asia oli sinun vikasi, ovat tärkeä osa anteeksipyyntöä.

Lähde: Psychology Today


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Narsisteilla on huono itsetunto ja koko jutun idea on antaa hyvä vaikutelma, anteeksi pyytäminen myös tarkoittaisi virheen myöntämistä ja tätä ei moni narsisti kykene käsittelemään, ellei sitten anteeksi pyytämällä saavuta jotain hyötyä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio