Sokerihumala on myytti - "Lasta ei villitse sokerihumala, vaan vanhemmat"

Sokerihumalaa on syytetty iät ja ajat lasten villistä käytöksestä juhlissa. Tutkijan mukaan käytös johtuu kuitenkin vanhemmista, ei sokerista.

Mostphotos
Sokerihumala on myytti - "Lasta ei villitse sokerihumala, vaan vanhemmat"
Petra Sneck

Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että sokeri aiheuttaa lapsissa hyperaktiivisuutta, sanoo tutkija Emma Frans Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Fransin mukaan niin sanottu sokerihumala onkin täysi myytti.

Hänen mukaansa on pikemmin kyse siitä, että vanhemmat itse odottavat lasten käyttäytyvän tietyllä tavalla, kun tietävät näiden syöneen sokeria. Esimerkiksi juhlissa herkutelleiden lasten ajatellaan olevan vilkkaita ja riehuvan. Samalla vanhemmat alkavat itse käyttäytyä ankarammin lastaan kohtaan, mikä vain lisää villiä käytöstä.

- Tosiasiassa lapset ovat vilkkaita, koska ovat vain iloisia siitä, että ovat juhlissa, Frans sanoo.

Sokerihumalan myytti juontaa Fransin mukaan juurensa amerikkalaisen lääkärin Benjamin Feingoldin kehittämästä teoriasta. 70-luvulla Feingold tuli siihen tulokseen, että lasten käyttäytymishäiriöt, kuten ADHD, johtuvat muutamista tietyistä elintarvikkeista ja ruoka-aineiden lisäaineista.

Hänen tutkimustensa mukaan sokerin poistaminen ruokavaliosta vähensi lasten oireita. Fransin mukaan sokerin ja ylivilkkauden yhteys on kuitenkin sittemmin kumottu miltei jokaisessa tutkimuksessa. Se kuitenkin puhuttaa edelleen. Monet uskovat Fransin mukaan yhä, että nopealla verensokerin vaihtelulla on vaikutuksensa lapsen käyttäytymiseen.

- Sekin on myytti. Se sen sijaan on tiedossa, että liika sokeri ei ole hyväksi kenellekään.

Lähde: SVT


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio